15 razloga da počnete da jedete nar

Nar je jedno od najkvalitetnijih vrsta voća,  rasprostranjen i veoma cenjen kao hrana još od doba Feničana, a gaji se u Kini, Persiji i Turskoj. Veličine je grejpfruta, ima debelu opnu, a žućkasto je narandžaste do krvavo crvene boje. Sočan je i ukusanm iznutra mesnat sa crvenim semenkama. Može biti i kiselkastog ukusa, ali kod nas se uglavnom prodaje onaj slatkog ukusa. Zbog velikog broja semenki smatrali su ga simbolom plodnosti koji donosi sreću u kuću.

Nar je bogat fosforom, kalijumom, kalcijumom, gvožđem. Sadrži još i vitamin B3, niacin, vitamine B1, B2, B6 kao i B5 ili pantotensku kiselinu.

Nar po nekim autorima potiče iz Irana, Pakistana, Avganistana i severne Indije, a po drugima je mediteranska biljka .Opet često se može pročitati da potiče iz predela koje smo naveli, a da su ih stari Grci preneli na Mediteran. Sa Mavarima je stigao u Španiju, a Granada je po njemu dobila ime. Drevne Egipćane sahranjivali su sa ovim voćem jer su verovali da simbolizuje nadu u novi život. I kod proroka Muhameda nar je bio omiljeno voće, a na  verskim slikama Device Marije i Isusa je u njihovim rukama.

Nar raste u obliku gram, sadi se u zavetrini i treba mu dosta sunca. Plodovi nakon branja više ne zriju tako da neće biti slađi ako odstoje. Na sobnoj temperature može stajati mesec dana, a u frižideru dva meseca. Očišćen nar se može zamrznuti do godinu dana. Svež sok u frižideru može stajati oko tri dana.

Osim što je ukusan, nar je antioksidant. Njegov sok je dobar za apsorpciju slobodnih radikala koji se nalaze u organizmu
Osim izvrsnog ukusa, ovo “rajsko voće” može da ponudi još dosta toga.

Sprečava starenje

Nar je antioksidant. Njegov sok je dobar za apsorpciju slobodnih radikala koji se nalaze u organizmu.

Štiti bubrege

Najnovija istraživanja objavljena u medijima pre nekoliko dana, pokazuju da nar sprečava oštećenje bubrega. Pre svega štiti bubrege od toksina.

Štiti i regeneriše jetru

Ne samo da njegov sok štiti jetru, već pomaže i u njenoj regeneraciji, ako je do oštećenja već došlo.

Jača imuni sistrem

Nar i sok od nara sadrže dosta vitamina C, koji nam je svima preko potreban, naročito tokom zime.

Suzbija alergije

Nar sadrži supstance, koje suzbijaju biohemijske procese povezane sa alergisjkim reakcijama.

Štiti od srčanih obolenja

Nova istraživanja su pokazala da nar pospešuje sposobnost organizma da sintetiše holesterol i uništava slobodne radikale u vaskularnom sistemu.

Štiti od raka prostate

Istraživači sa jednog Univerziteta pokazali su da sok od nara može da uzrokuje smrt kancerogenih ćelija.

Štiti od raka dojke

Naučnici sa jednog Univerziteta posmatrali su efekte soka od nara, kao nutritivne komponente, na rak dojke. Rezultate su objavili u jednim novinama uz zaključak da je sok od nara veoma efektan u sprečavanju proširenja ćelija raka.

Štiti od raka kože

Ako jedete nar, umanjićete rizik da dobijete neke od glavnih tipova raka kože. Ovu studiju objavili su dermatolozi.

Štiti DNK

Fitonutrienti i antioksidanti štite genetski materijal u organizmu.

Normalizuje krvni pritisak

Ranija istraživanja objavljena u medijima pokazala su da nar može da pomogne u suzbijanju krvnog protoska, prouzrukovanog masnom hranom.

Reguliše metabolizam

Nar pomaže u regulisanju šećera u krvi, poboljšava osetljivost na insulin, i bori se protiv upala i drugih faktora koji mogu da utiču na metabolizam. Mnogi od ovih poremećaja mogu da impliciraju pojavu šećerne bolesti, a nar može da doprinese gubitku telesne mase.

Štiti od infekcija

Nova istraživanja pokazuju da je nar, kao lek, efektan u suzbijanju gram negativnih bakterija. Mnog gram negativne bakterije poznate su po tome što su otporne na lekove.

Štiti od pojave 

Ovo voće može da saštiti ili uspori gubitak pamćenja.

Štiti od pojave osteoartritisa

Nejgovi sastojci i kiseline koje sadrži pokazali su se lekovitim u lečenju ostaoartritisa.