Bela Imela čuva nerve, jača libido, dobra je za srce i dobar san

BELA IMELA (Visicum album)

Ko ne poznaje ovog gotovana koji se pomoću sitnih korena širi po listopadnom drveću, jelama i borovima, ovu veličanstvenu lekovitu biljku bez koje se naš život više ne može zamisliti!
Bela imela raste u obliku lopte na biljci – domaćinu. Zimzeleni listovi su kožasti, žućkastozelene boje, dok su bobice, čija je unutrašnjost sluzava i lepljiva, beličaste i providne. Ptice raznose lepljive semenke tako što ih kljunom otresu sa grana ili ih nesvarene izbacuju sa izmetom. Pošto se pokazalo da seme ne može da nikne ni iz vode ni iz zemlje, ovo je jedini način razmnožavanja imele.

Neka narodna imena ove biljke, koja nalazimo u starim knjigama o lekovitom bilju, kao što su veštičja stopa, veska, višće ili veštičina metla, navode nas na zaključak da je imela prastara lekovita i “čarobna” biljka koju su koristili naši preci. I danas je obavijena velom tajne. Druidi (keltski sveštenici) smatrali su je svetom biljkom, lekom za sve bolesti koji otklanja svako zlo. Sveštenici su je uz svečani ritual odsecali zlatnim noževima i srpovima. Stari lekari travari upotrebljavali su je kao izvanredan i pouzdan lek protiv epilepsije.
Listovi i male stabljike, koje pre sušenja treba isitniti, skupljaju se samo od oktobra do sredine decembra i u aprilu i maju. Ostalih meseci imela nema lekovito dejstvo. Smatra se da najizrazitija lekovita svojstva ima imela koja raste na hrastu i topoli, ali su lekovite i one na jelama, borovima i voćkama. Još jedno uputstvo u vezi sa skupljanjem imele: u martu i aprilu ova biljka gotovo da nema bobice jer su ih ptice tokom zime obrstile. Zbog toga ima manje posla oko odsecanja listova i stabljika, dok su od oktobra do decembra bobice još na imeli.
Više puta su me pitali zašto toliko hvalim belu imelu, kad je otrovna. Imela, odnosno njeni listovi i stabljike nikako nisu otrovni, ali bobice, ako se jedu, jesu. Ukoliko se od njih spravlja melem tako što se pomešaju sa svinjskom mašću (vidi načine upotrebe), mnogo će pomoći upotrebljene spolja, kod promrzlina.
Pošto imela veoma povoljno utiče na rad žlezda, ona je i odlično sredstvo za podsticanje metabolizma. Istovremeno na gušteraču utiče tako dobro da posle kure čajem od imele kod dijabetičara nestaje uzrok bolesti. Ljudi koji pate od hroničnog oboljenja metabolizma trebalo bi da pokušaju da tokom pola godine redovno piju čaj od imele. Imela izuzetno pomaže i u slučajevima hormonalnog poremećaja. Treba piti najmanje dve šolje čaja dnevno, po jednu ujutro i uveče.

Ova lekovita biljka je odličan lek i protiv zakrečenja arterija; veoma se ceni i preporučuje kod šloga (moždanog udara) koji se najverovatnije neće pojaviti ako se preventivno redovno pije čaj od imele. U slučaju da je neka osoba već imala šlog, tokom šest nedelja treba da pije tri šolje čaja dnevno, naredne tri nedelje po dve šolje i još dve nedelje po jednu, i to prvu šolju pre i posle doručka, drugu pre i posle ručka, a treću pre i posle večere, svaki put po pola šolje. Čaj od imele se upotrebljava i kao lek koji zaustavlja krvarenje. Hladan, ušmrkan u nos, zaustavlja krvarenje iz nosa, a kao čaj pije se kod krvarenja iz pluća, zatim kod srdobolje i uslučaju krvarenja iz creva u toku tifusa.
Imela predstavlja veoma dobar lek za srce i cirkulaciju krvi, posebno kod težih oblika poremećaja krvotoka. Pošto sadrži materije koje utiču na normalizovanje metabolizma u čitavom organizmu, događa se nešto nezamislivo: pod dejstvom ovih aktivnih materija visoki krvni pritisak se snižava, a niski raste. Time se ujedno smiruje nervozno srce i jača njegov rad. Sve propratne pojave neregularnog krvnog pritiska, kao što su nagli priliv krvi u glavu, nesvestica, zujanje u ušima i poremećaj vida, mogu da se otklone imelom. Ona istovremeno pomaže kod oštećenja srca, pa se s pravom može tvrditi da je nezamenljiva kod svih poremećaja rada srca i cirkulacije. Naše vreme, u kojem se brzo živi i koje sve ljude izlaže velikom naprezanju stalno ih goneći u vremenski tesnac, naprosto traži pomoć ove lekovite biljke.
U poslednje vreme imela se upotrebljava kao lek koji štiti od raka i deluje antikancerogeno. Iskustva stalno pokazuju da lekovite biljke pročišćavaju organizam i pomažu nam da se borimo protiv raznih bolesti. Posegnite i vi za ovim pomoćnim lekovima kako biste učvrstili svoje zdravlje i svagda ga održali.


NAČINI UPOTREBE BELE IMELE

Pripremanje čaja: čaj od imele priprema se samo hladnim natapanjem. Jedna puna mala kašika imele ostavi se preko noći u četvrt litre hladne vode. Ujutro se malo ugreje i procedi. Ako vam je potrebna veća dnevna količina, čaj čuvajte u termos-boci koju ste isprali vrućom vodom, ili ga ugrejte u drugoj posudi sa vodom.

Tinktura: kapi od imele kupite u apoteci.

Sveži sok: operite sveže listove i stabljike i još vlažne ih iscedite u sokovniku.

Spravljanje melema: sveže bele bobice imele pomešajte sa hladnom svinjskom mašću (kod promrzlina melem upotrebiti spolja)