Čista i blistava koža bez pega i bora: Kantarionovo ulje je lek i za rak kože!

KANTARION (Hypericum perforatum)


Ova biljka, koja od jula do septembra raste na travnatim ledinama, na ivicama šuma, na bregovima i livadama, u narodu je poznata i pod imenima gospin cvet, bljuzgavac, ivanjčica, krvavac, marina ručica i gospino zelje. Po ovim narodnim imenima vidi se koliki je njen značaj kao lekovite biljke. Biljka je visoka 15 do 60 cm. Stabljika je čvrsta i razgranata, a kitnjaste cvasti zlatnožute boje. Da biste kantarion sigurno prepoznali, izgnječite jedan potpuno rascvetali cvet: iz njega će poteći crveni sok. Za pripremanje čaja i kupke skuplja se biljka u vreme cvetanja, a za proizvodnju kantarionovog ulja skupljaju se samo cvetovi. U starom pobožnom narodnom predanju crveni cvetni sok boje krvi dovođen je u vezu sa krvi i ranama našeg Spasitelja. Zaista je kantarionovo ulje najbolji melem za rane; ono ublažava bolove, sprečava upale i leči.

Na Ivanjdan, koji je simbol moći svetlosti i toplote, kantarion zasja u svojoj najveličanstvenijoj cvetnoj raskoši. U stara vremena su devojke plele vence od njega i svako ko je igrao oko ivanjdanske vatre morao je da nosi ovu krunu. U toj tajanstvenoj noći u vatru su se bacale grane kantariona i udavače su po rascvetavanju već uvelih cvetova videle kakve će sreće sa proscima imati sledeće godine.
Čaj od kantariona se upotrebljava kod oštećenja nerava i kod živčanih tegoba svih vrsta, kod povreda od udarca i kod posledica jakog naprezanja. Takođe je odličan lek protiv proliva. I protiv trigeminusne neuralgije se možemo boriti ako dnevno pijemo dve do tri šolje čaja od kantariona a spolja tokom dužeg vremena u obolela mesta utrljamo ulje od ove biljke. Kao “arnika živaca” označava se jedna tinktura od kantariona koju i sami možete da napravite i da je uspešno upotrebite kod nervnih tegoba, kod upala živaca, neuroza, nesanice i kod živčane slabosti. Ona se kao tinktura upotrebljava spolja, za utrljavanje, ili se pije 10 do 15 kapi dnevno sa velikom kašikom vode.

Kantarion leči i govorne smetnje, nemiran san, napade histerije i mesečarenje, kao i mokrenje u krevet i depresiju.
Mlade devojke u godinama svog razvoja trebalo bi tokom određenog perioda da piju dnevno dvešolje čaja od kantariona; on podstiče razvoj ženskih organa i reguliše neredovne menstruacije.
Ulje od kantariona je mnogo hvaljen prirodni lek. Svaka kuća bi trebalo da ga ima. Lako ga možete napraviti i sami. Ono svoje lekovito dejstvo zadržava dve godine po spravljanju i sa uspehom se upotrebljava ne samo kod otvorenih rana, svežih povreda, krvarenja, oteklih žlezda i kao sredstvo za negu hrapave kože lica nego je efikasno i kao sredstvo za utrljavanje kod bolova u leđima, zatim kod krstobolje, išijasa i reume. Da biste pri ruci uvek imali pravi kućni lek za razne opekotine, napravite ulje od kantariona tako što ćete cvetove ove biljke staviti u laneno ulje. Ono možete koristiti i protiv opekotina odsunca, kada se sunčate. Odojče koje ima trbobolju brzo će se umiriti ako mu se stomačić namaže uljem od kantariona.


NAČINI UPOTREBE KANTARIONA

Pripremanje čaja: jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litre vode i ostavi daodstoji kratko vreme.
Ulje od kantariona: mala boca se do grlića rastresito napuni cvetovima ubranim po suncu koji se preliju kvalitetnim maslinovim uljem. Ono mora da prekrije cvetove. Boca se dobro začepi i nekoliko nedelja ostavi na suncu ili blizu izvora toplote. Posle izvesnog vremena ulje pocrveni. Procedi se kroz gazu, istisnu se ostaci i boca se odloži na tamno mesto. Za upotrebu kod opekotina umesto maslinovog može da se upotrebi laneno ulje.
Tinktura od kantariona: u jednu litru rakije stavi se dve pregršti na suncu ubranih cvetova i boca ostavi tri nedelje na suncu ili na toplom mestu.
Sedeća kupka: kofa puna kantariona (cvetnih drški, listova i cvetova) ostavi se preko noći u hladnoj vodi. Pre kupanja sve se zagreje do ključanja i doda vodi za kupanje. Ono traje 20 minuta.