Kist, kust, kostus, kostus indijskog drveta, morski kostus

Biljka Kist, koja je poznata kao kostus je visoka 2 metra i uglavnom se nalazi na severozapadu i severoistoku himalajskog regiona. Koreni se koriste u medicinske svrhe.  Morski kostus je bijeli a kostus indijskog drveta je ljući i tamniji.

Postoje dve vrste kostusa, bela vrsta koja se zove (Qust al-Bahri) morski kostus. Kostus indijskog drveta (‘Oud al-Hindi ili Qust al-Hindi) je najljući a morski kostus je najblaži. Obe vrste sadrže mnoge koristi…” Oni isušuju sluz (šlajm) i prehladu. Kad se uzimaju kao napitak, oni pomažu slabu jetru, želudac i prehlade povezane s takvim slučajevima. Kostus koristi i protiv različitih groznica, bola na strani tijela i otrova. Kada se lice namaže kostusom koji je izmljeven i pomešan sa vodom i medom onda leči mrlje koje se pojavljuju na licu. Galinus je rekao da kostus isceljuje tetanus, bol na obe strane i ubija mesta (koje je nazvao semenke bundeve).

Moderna istraživanja sugerišu da je kostus dobar pročišćivač krvi, antiseptik i povećava kožnu cirkulaciju. Stoga bi mogao biti korišćen za lečenje peruti, pega i lišajeva. Takođe odbija insekte i može se koristiti da čuva odeću od insekata. Koristi za grčeve a pomaže i protiv kašlja, bronhitisa, bronhijalne astme, paraliza, paraliza lica i slično.

Kako se uzima kostus:

1. 1 kašičica kostusa, 1 kašičica meda u toploj vodi, najbolje na prazan stomak, jednom dnevno.

Koristi se za lečenje: bolova u stomaku, proliva, zatvora, problema debelog creva, krvnih ugrušaka, tumora, raka, holesterola, visokog krvnog pritiska, astme, problema s disanjem, čisti stomak, povećava plodnost, jača mišiće nakon poroda, pomaže za mršavljenje (uzeti dva puta dnevno, ujutro i uveče), dijabetes (bez meda).

2. 1 kašičica kostusa, 1 kašičica meda, pomešati zajedno i namazati po koži. Sačekati dva sata i to isprati.

To se koristi za lečenje; akni, bubuljica, pjega, ožiljaka, opekotina, ujeda komaraca, lišajeva, hemoroida…

3. 1 kašičica kostusa, 1 čaša vode, kuvati dva minuta zajedno i sačekati da se ohladi. Promućkati i staviti po tri kapi u svaku nozdrvu.

To pomaže pri krvarenju iz nosa, curenju nosa i kao dezinfekcija za posekotine.

4. 1 kašičica kostusa, staviti direktno na kožu.

Pomaže kod gljivične infekcije stopala (atletsko stopalo) i koristi se kao prirodni dezodorans. Uzima se sa hranom ili pićem, jednom sedmično. Pomaže i jačanje imuniteta.

5. 1 kašičica kostusa, 1 čaša kokosovog ulja. Ugrijati na niskoj temperaturi i sačekati da se ohladi. Dobro promućkati i utrljati na kožu.

To se koristi za lečenje peruti, gubitak kose, artritis, reumatizam, lišajeve, ujeda, mrlja…

Kao i kod bilo kojih biljnih preparata- proverite s lekarom prije uzimanja. Trudnice ne smeju ovo koristiti. Proverite s lekarom ako uzimate lekove za razrijeđivanje krvi ili lekove za visoki krvni pritisak pre uzimanja.