Izlečite mamurluk: Šta pomaže kad preterate sa alkoholom

Da li vam se desilo da popijete previše alkohola i da vam se lud večernji provod pretvori u pakleno jutro? Lek za mamurluk je tada ono što vam treba.

Šta je mamurluk?

Simptomi mamurluka neće vam promaći. Osećaćete se loše od glave do pete, bez volje, energije i konstatovaćete nekoliko puta u toku dana „Nikada više neću da pijem„.

Najčešće se javljaju ujutru, kad dobro raspoloženje ispari, ali alhohol i supstance unete zajedno sa njim i dalje ostanu u vašem krvotoku. Loša kombinacija!

Simptomi o kojima pričamo su:

  • mučnina i povraćanje
  • glavobolja
  •  žeđ
  • umor
  • nervoza i osetljivost na svetlost i zvukove
  • nesanica
  • gubitak apetita
  • ubrzan rad srca
  • loša koncentracija i pamćenje
  • drhtavica

Zašto se javljaju glavobolja i mučnina posle pića?

Neki ljudi lakše podnose alkohol, a neki teže. Isto tako i mamurluk može biti i lakši i teži. To zavisi od vašeg organizma, ali i od pića koje ste konzumirali.

U danima praznika i veselja mnogi od nas dopustiće sebi po koju čašicu više. Ako i vi imate takav plan onda obavezno pročitajte šta je to što vam može pomoći ako se ujutru posle slavlja probudite sa mamurlukom i glavoboljom.
mamurluk

1) PIĆE KOJE POMAŽE

VODA

Alkohol je diuretik što znači da odvodi vodu iz tela, a to može dovesti do dehdratacije. Voda je nabolji izbor jer će nadomestiti nedostatak tečnosti što će sprećiti glavobolju.

ČAJ OD ĐUMBIRA ILI NANA

Istraživanja pokazuju da čaj od đumbira smanjuje osećaj mučnine. Čaj od nane je blag, pa ga mogu piti i trudnice, a imaisti efekat.

SOK OD KISELIH KRASTAVACA

Kisela tečnost sadrži sirće, so i vodu, koji može pomoći da utolite žeđ i napunite se elektrolitima i natrijumom do potrebnog nivoa. Soka možete piti i pre polaska u grad, odnosno pre nego što počnete da pijete ili podeliti u dva dela. Većio deo pošpijte pre ispijanja alkohola drugi nakon.

RASOL

Ovo je kod nas možda i najpriznatiji lek protiv mamurluka koji će vam svakako nadoknaiti izgubljene elektrolite. Potrebno je da popijete čašu do čašu i po rasola, bez preterivanja u količinama. Važno je i da bude prirodan, bez nekih konzervanasa, jer vašoj opterećenoj jetri ne trebaju dodatni toksini za preradu.

SOK OD LIMUNA

Iscedite svež limun i dodajte dve kašike limunovog soka u čašu vode. Možete zasladiti sa medom. Pijte čim ustanete i još 2  puta u toku dana.To će pomoći da vam se stabilizira nivo šećera u krvi i PH vrednost.

2) HRANA KOJA POMAŽE:

BANANA, KIVI I SPANAĆ

Ovo voće i povrće bogato je kalijumom, važnim elektrolitom koji se nestaje kao posledica diuretičkog efekta alkohola. Ako vam se ne jede salata nakon pijane noći, stavite sve u blender, dodajte jogurt i napravite šejk koji će vam pomoći.

JAJA

Jaja su puna amino kiselina kao što su cistein i taurin. Turin pomaže rad jetre i sprečava oboljenja ovog važnog organa. Cistein smanjuje dejstvo acetaldehida, hemikalije koja je odgovorna za glavobolju.

KOKOŠIJA SUPA

Kokošija supa nadomestiće nedostatak natrijuma i vode u organizmu kao posledice dehidratacije nastale usled pijanstva. Piletina i povrće takođe sadrže cistein, pa značajno olakšavaju rad jetre.

OVSENA KAŠA

Topla činija ovsene kaše ima dosta esencijalnih nutrijenata kao što su vitamin B , kalcijum, magnezijum i gvožđe. Ovas može da vam pomogne da neutrailšete kiseline u organizmu i podiže nivo šećera u krvi , dajući vam instant osećaj energije .

3) HRANA I PIĆE KOJE TREBA DA IZBEGAVATE:

MASNA HRANA

Uprkos popularnim uverenjima, masna hrana nije lek za mamurluk. Obilan obrok, masne hrane je bolji izbor kao prevencija protiv mamurluka. Masna hrana može biti preteška za stomak posle alkohola i može ga učiniti još osetljivijim, a i teže je svariti je, pa je bolje da ga izbegavate.

KAFA

Osećate se kao da nemate dovoljno energije, kao da vam glaava pada….zvuči kao idealno vreme za kafu! Zapravo nije! Kao i alkohol i kafa je diuretic, pa će učiniti da telo još više dehidrira. Možda je bolje da kafu zamenite čajem ili još bolje vodom.

SOK OD NARANDŽE

Čaša ovog soka dnevno tokom nedelje vam može pomoći da izgledate sveže, ali kiseli citrusi poput pomorandže ili limuna nakon pijanstva mogu iziritirati ionako već iziritiran stomak.

Odmor i san. Može se desiti da uopšte i ne spavate posle lude noći u kojoj se previše pilo. Nije jednostavno zaspati kada ti je muka i kada  ti se čini da se soba okreće oko tebe, a plafon preti da ti padne na glavu. Ipak, odmor je neophodan za regeneraciju i oprovak. Zato, čim vtoglavica nestane, odspavajte i odmorite. Povraćanje, učestalo mokrenje, glavobolja zaista mogu da iscrpe.