MED I ČUVARKUĆA: Protiv mioma na materici i ciste na jajnicima

Čuvarkuća (latinski naziv: Sempervivum tectorum) može rasti i u najtežim uslovima gde bi retko koja druga biljka opstala. Čak je po toj svojoj karakteristici i imenovana, jer reč Sempervivumznaci “uvek živa”. Zbog toga je možete lako uzgajati u svojoj kući, ma koliko da za to imate prostora. Ne zahteva veliku količinu zemlje, niti vode, a pruža mnogo. Ona je izvanredan prirodni lek sa veoma sličnim lekovitim moćima kao što je to najlekovitija biljka na planeti – čuvena aloe vera.

Najpopularniji prirodni lek na bazi ove biljke poznat je u našem narodu kao “Čuvarkuća i med“, koristi se kod raznih tegoba, ali najčešće se preporučuje za miome i ciste. U narodu se prenose price o tome kako su čuvarkuća i med mnogim ženama pomogli da izbegnu operaciju. A recept glasi ovako:

Potrebni sastojci:

– 300 grama jedrih i punih listova čuvarkuće
– 500 grama kvalitetnog livadskog meda

Priprema:

Listove čuvarkuće oprati, umotati ih u suvu krpu da sa njih upije ostatke vode i samleti u blenderu, aparatu kao sto je “Super secko” ili mašini za mlevenje mesa. Drvenom ili plastičnom kašikom čuvarkuću pomešati sa medom, da se dobije ravnomerna smesa. Već na početku mešanja listovi čuvarkuće počinju da u medu otpustaju svoj sok, tako da ukupna tečnost u kojoj se nalaze postane redja od meda.

Nakon mešanja smesu sipati u staklene tegle, zatvoriti poklopcima, obmotati ih folijom ili tamnim papirom radi zaštite od svetlosti i ostaviti da odstoje u frižideru 7 dana. Za to vreme poželjno je 2-3 puta smesu promešati, jer ce se na vrhu blago zgusnuti a u donjim slojevima biti redje gustine.

Za ovu količinu sastojaka potrebna je jedna tegla od 700 grama i možda jos jedna mala, koja neće biti puna. I ova količina će biti dovoljna za 20-tak dana lečenja.

Doziranje:

Čuvarkuća i med kao lek uzimaju se 3 puta dnevno po jedna kašika i to ovako:

1. Jedna kašika ujutru na prazan stomak i nakon toga pola sata ne treba ništa jesti niti piti.
2. Jedna kašika izmedju ručka i večere (najmanje 2 sata posle ručka i najmanje pola sata pre večere)
3. Jedna kašika pre odlaska na spavanje

Pri tom uvek koristiti plastičnu ili drvenu kašiku.

Koliko dugo će trajati lečenje zavisi od veličine mioma ili ciste. Za manje ciste može biti dovoljna i samo jedna ovakva kura od 20 dana, dok će za veće miome lečenje trajati duže. U slučaju srednjih i većih mioma čuvarkuću i med uzimati 3 meseca, i nakon toga obaviti kontrolu. Ukoliko se primeti da se miom smanjio, napraviti pauzu od 2 nedelje, pa nastaviti sa lečenjem još 3 meseca.

Da bi se postigao još bolji efekat lečenja korisno je za to vreme uporedo svakodnevno piti i po jednu solju čaja od koprive. Tako će se obezbediti bolje čišćenje krvi.

Ovo je zaista jedan od najdelotvornijih prirodnih lekova za miome i ciste, pomaže da se oni smanje ili potpuno nestanu, i spada u prilično bezbednu terapiju. Nuspojave su veoma retke, a ukoliko se pojave obično su blagog intenziteta. Najčešće mogu biti izazvane laksativnim ili diuretičkim delovanjem (proliv ili pojačano mokrenje). Jos redje se mogu javiti mučnina i povraćanje. Ipak, ne preporučuje se osobama alergičnim na med i dijabetičarima.

Čuvarkuća i med – ostala primena:

Čuvarkuća i med su inače snažno prirodno sredstvo za detoksikaciju i čisćenje organizma od nagomilanih štetnih materija, tako da se mogu koristiti i u tu svrhu. Tada će biti dovoljne po dve kašike dnevno, jedna ujutru i jedna uveče. Ova receptura je takodje odlična za ubrzavanje metabolizma i podsticanje varenja, jačanje imuniteta, otklanjanje zatvora, ublažavanje tegoba izazvanih usled poremaćaja rada štitne žlezde.

Pored svoje lekovitosti, čuvarkuća i med se mogu pohvaliti i odličnim ukusom.

Listovi čuvarkuće su najlekovitiji preko leta kada su puni sokova, pa ih je najbolje tada i brati. Dobra je stvar što se njihov hemijski sastav ne menja ni nakon zamrzavanja, tako da se mogu čuvati u zamrzivaču i koristiti preko zime.

Svoja izuzetna lekovita svojstva čuvarkuća poseduje na prvom mestu zahvaljujući mravljoj i jabučnoj kiselini, ali i mnogim drugim supstancama. Široku primenu kao lek za miome i ciste našla je izmedju ostalog i zbog svoje sposobnosti da steže kozu i sluzokožu.

Sok od čuvarkuća i meda