Prečica – pomaže kod gihta, reume, artritisa, hemoroida

P R E Č I C A (Lycopodium clavatum)

Prečicu u narodu nazivaju i sledećim imenima: plavun, prašuljica, crvotočina i kijačasta crvotočina. Ova mahovinasta zimzelena biljka ima vitice dugačke jedan do dva metra, sa finim tankim korenčićima pomoću kojih “puzi” po šumskom tlu. Iz vitica rastu 7 do 10 cm duge razgranate stabljičice, veoma meke, slične stabljikama snežnog vresa, samo što su još mekše i gušće obrasle listovima. Ova četvorogodišnja biljka u leto donosi žućkaste klipove koji sadrže cvetni prah ili prečičino brašno. Ono se koristi u narodnoj medicini, odnosno u prirodnom lečenju (homeopatiji/4/) kože zasute ranama.

Prečica je lekovita biljka koja sadrži radijum i lako se razlikuje od ostalih vrsta mahovine po dugačkim konopastim viticama i žutom cvetnom prahu svojih klipova. Uspeva samo na osojnim stranama visokih šuma i na ivici šuma koje se nalaze na preko 600 metara nadmorske visine. Na prisojnim stranama koje su osunčane biljka brzo požuti da bi ubrzo sasvim nestala pošto izgubi svoju životnu snagu zbog izloženosti direktnim sunčevim zracima.

Čaj od prečice najtoplije preporučujemo obolelima od podagre (gihta) i reume, čak i onda kadasu već vidljive deformacije zglobova, kao i onima koji pate od hroničnog zatvora creva i hemoroida. Osobe koje pate od proliva ovaj čaj smeju da upotrebljavaju samo krajnje oprezno kako ne bi nastali grčevi u crevima. Prečica se nikada ne sme kuvati nego samo preliti vrelom vodom. Čaj se primenjuje i kod svih oboljenja mokraćnih i polnih organa, kod bolova i otvrdlina u testisima, kao i kada je reč o pesku u bubrezima i bubrežnim kolikama. Prečica je neophpodna kod upale jetre i pri patološkom bujanju vezivnog tkiva jetre čak i onda kada je ono već poprimilo zloćudni karakter.

Kada je reč o grčevima u listovima, prečica se stavi u krpu i njome se obavije list. Od ove biljke može da se pravi i kupka za noge, a kod grča bešike primenjuje se sedeća kupka.
Kao posledice rana zadobijenih u ratu i saobraćajnim nesrećama često ostaju ožiljci koji izazivaju grč.
Cvetni prah prečice, koji se u nekim apotekama može naći pod imenom spore od prečice, pomaže teško obolelima sa dekubitusom tako što se posipa po otvorenim ranama a one se zatvaraju za veoma kratko vreme. Većinom već posle prve primene dolazi do osetnog poboljšanja. Spore od prečice se ravnomerno i pažljivo posipaju na otvorene rane.

NAČINI UPOTREBE PREČICE

Pripremanje čaja: jedna ravna kašika prečice popari se sa 1/4 litre ključale vode i ostavi kratko da odstoji. Pije se samo jedna šolja dnevno, gutljaj po gutljaj, i to ujutro natašte, pola sata pre doručka. Kod ciroze jetre i zloćudnih oboljenja jetre dnevno treba piti 2 šolje čaja.

Jastučići sa prečicom: jastuče napuniti osušenom prečicom (uzima se 100,200 ili 300g
zavisno od površine zahvaćene grčem) i preko noći ga držati na bolnom
mestu. Ovo jastuče zadržava svoje lekovito dejstvo do godinu dana.