Lekovita biljka rastavić – preslica kao narodni lek

RASTAVIĆ, PRESLICA (Equisetum arvense)

Narodna imena – barska metlica, konjorep, zglobara. U rano proleće, iz dubokog korena najpre rastu plodne braonkaste stabljike pune spora. Tek kasnije se pojavljuju tanke zelene lepeze igličastih listova dugačke do 40 cm koje liče na malu ravnomerno građenu jelu. Rastavić nalazimo na njivama, nasipima i padinama. Najlekovitiji je onaj na njivama, nasipima i padinama.

Najlekovitiji je onaj koji raste na glinuši i, zavizno od staništa, sadrži 3-16% silicijumske kiseline koja ima izuzetno lekovito dejstvo. Podrazumeva se da treba izbegavati rastavić koji raste na
površinama koje su đubrene hemijskim sredstvima.

Rastavić sa veoma tankim grančicama, neki ga zovu “fini”rastavić, pretežno se nalazi u šumama i na ivicama šuma. I on je lekovit.
U narodnoj medicini, ova biljka je bila veoma cenjena još u stara vremena, pre svega zbog svojstva da zaustavlja krvarenje i zbog uspeha u lečenju najtežih oboljenja bubrega i mokraćne bešike. Uprkos tome, vremenom je bila zaboravljena.

Rastavić je lekovita biljka, nezamenljiva i neprocenljiva kada je reč o krvarenju, povraćanju krvi, bolestima bubrega i bešike, te kamena i peska u ovim organima.

Čaj od preslice treba piti, pa će nestati svi reumatski i neuralgični bolovi, kao i bolovi kod gihta, i svaki čovek će biti zdrav do u smiraj života.

Kod prehlade bešike, praćene bolovima, i kod bolnih grčeva nema boljeg leka od poparene preslice; treba da se umotate u bade-mantil i pustite da para ove biljke 10 minuta deluje na bešiku. Ako ovo ponovite nekoliko puta, zlo će brzo proći. Stari ljudi koji odjednom ne mogu da uriniraju i previjaju se od velikih bolova pošto im se mokraća ne izlučuje, ili otiče samo u kapima, stavljanjem vrućeg obloga natopljenog preslicom biće oslobođeni bolova a da lekar neće morati da im vodu izvlači plastičnom cevi.

Ako je prisutan pesak ili kamen u bubregu, ili kamen u bešici, primenjuju se tople sedeće kupke od rastavića, pije topli čaj od iste biljke i zadržava mokraća da bi se naposletku izlučila pod pritiskom. Na ovaj način se izbacuje većina kamenaca.

Pročitajte savete oca Gavrila za dug život: Ove biljke uništavaju sve bolesti!

Preslica je pomogla u slučajevima kada su svi drugi diuretici zatajili, na primer kod nagomilavanja vode u srčanoj kesi, u porebrici ili pri poremećaju rada bubrega posle šarlaha i drugih teških zaraznih bolesti, gde je izlučivanje tečnosti bilo poremećeno. Po svemu navedenom, rastavić je izuzetno dobar lek za bubrege i bešiku, bilo da se upotrebljava spolja, bilo da se pije kao čaj.

Vrbovica (Mlečika) narodni lek za prostatu

Jedna jedina sedeća kupka sa rastavićem veoma je efikasna kod upale bubrežne karlice i gnojne upale bubrega. Za ovu kupku – dakle samo za spoljnu upotrebu – uzima se visoki rastavić, koji ima stabljiku debljine prsta a koji raste na močvarnim livadama i na planinskim pašnjacima. On trenutno pomaže kod upale bubrežne karlice i kod gnojne upale bubrega.

Rastavić je lek protiv krvarenja, a s druge – i to u većoj meri – lek za bubrege. Po uzimanju čaja od rastavića lako se izlučuje obilna mokraća tamne boje. Brzo deluje i kod vodene bolesti.” Ako bolesniku ne odgovara nijedan drugi diuretik, izostavlja se upotreba svih biljnih čajeva i pije se dnevno četiri do pet šolja (u veoma upornim slučajevima i šest) čaja od rastavića, u gutljajima,
raspoređeno na ceo dan. Iskustvo pokazuje da u većini slučajeva voda biva izlučena.
Kod osipa na koži koji svrbe, pa i ako imaju koru ili su krastavi i zagnojeni, pomaže ispiranje čajem od rastavića. Ispiranjem i kupkama ovom lekovitom biljkom leče se i gnojna upala zanoktice, otvorene rane na nogama, gnojenje kostiju, stare zagađene rane i kancerozni čirevi, ispucale pete, fistule, bradati lišaj i drugi lišajevi i lupus; može da se stavi i oblog od poparene preslice umotane u tkaninu.

Kada je reč o hemoroidima i hemoroidnim čvorovima, njihje dobro obložiti kašom od sveže preslice, koja se priprema na sledeći način: preslica se dobro opere i oklagijom gnječi na dasci sve dotle dok se ne dobije kaša. Ohlađeni čaj od preslice koristi se za oblog kod krvarenja iz nosa. Kao sredstvo protiv krvarenja, on se upotrebljava i kod krvarenja iz pluća, materice, želuca i hemoroida. Čaj u ovim slučajevima, naravno, treba da je jači. Obično se na četvrt litre vode uzima jedna puna mala kašika rastavića, a kada je reč o zaustavljanju krvarenja, ova količina je veća – dve do tri pune male kašike po šolji. Zajedno sa veronikom (razgonom), preslica je dobar lek za prevenciju zakrečenja arterija i slabog pamćenja, jer pročišćava krv. Ona može da se okarakteriše kao najbolje sredstvo za prevenciju kanceroznih oboljenja.
Rastavić bih preporučili kao naročito dobro sredstvo protivznojenja nogu (vidite načine upotrebe). U dobro oprane i osušene noge treba utrljati tinkturu od ove lekovite biljke. Uz to, svakoga dana ujutro, pola sata pre doručka, natašte piti šolju čaja od preslice. Isto tako dobro pomažu i kupke nogu u vodi kojoj je dodata preslica (vidite načine upotrebe).

Kod perutanja kože glave kosu svakodnevno prati čajem od preslice, a potom je masirati kvalitetnim maslinovim uljem. Perut će brzo nestati.
Mokrenje u krevet leči se čajem od poparenog rastavića pomešanog sa kantarionom. Treba piti jednu do dve šolje tokom dana i uveče jesti suvu hranu. Isti čaj se preporučuje za grgotanje kada je reč o upali krajnika i upali sluznice usne šupljine, zatim kada su u ustima i zubima prisutne bakterije koje izazivaju truljenje, kod upale i krvarenja iz desni, fistula i polipa na nepcu i u grlu.

Žene koje imaju belo pranje treba da koriste sedeće kupke sa rastavićem.

Ne sme se zaboraviti da je rastavić jedan od najboljih lekova za pluća, kako kod hroničnog bronhitisa tako i kod tuberkuloze. Ako se redovno pije čaj od preslice, pod uticajem silicijumske kiseline, koju ona sadrži, postići će se izlečenje od tuberkuloze pluća, ali i od opšte slabosti koja prati ovu bolest.

Čaj od rastavića kroz duži vremenski period sprečava rast zloćudnih tumora i da se oni na kraju razgrađuju. Na isti način se leče i polipi na materici i jajnicima, ili oni na čmaru, kao i upale sluzne kese. U oba slučaja dodatno se, kao potpora, primenjuju parni oblozi od rastavića i sedeće kupke.

Parni (vrući) oblozi pomažu i kod želudačnih tegoba praćenih grčevima, kod napada jetre i žuči, i bolnog nadimanja zbog nagomilane vode koja pritiskom nagore negativno utiče na rad srca.

Kod težih oblika poremećaja rada bubrega, sa svim njegovim propratnim pojavama, treba primenjivati sedeće kupke od svežeg rastavića; za to je, kako je već rečeno, najbolji visoki rastavić iz močvarnih livada. Za jednu kupku je potrebna puna kofa od 5 litara ove lekovite biljke. Pri kupanju bubrezi treba da su ispod površine vode, a ono traje 20 minuta. Posle toga se ne treba obrisati nego se, u bade-mantilu, pariti u krevetu još jedan sat i tek posle toga se presvući u suvo rublje. Voda za kupku može se ugrejati i upotrebiti još dva puta.


NAČINI UPOTREBE RASTAVIĆA

Čaj: jednu punu malu kašiku popariti sa četvrt litre vode.

Parni (vrući) oblog: punu pregršt rastavića staviti u sito koje se okači nad posudu sa kipućom vodom. Kada zelje omekša, još vruće ga umotati u pamučnu tkaninu i oblog staviti na bolno mesto. Obavezno je toplo pakovanje! Ostaviti da deluje nekoliko sati tokom noći.

Sedeća kupka: 100 g rastavića ostaviti preko noći u hladnoj vodi, sledećeg dana ugrejati i dodati vodi za kupanje koje traje 20 minuta. Ne brisati se; na vlažno telo obući bade-mantil i u krevetu se pariti još jedan sat. Voda pri kupanju treba da je iznad bubrega.

Tinktura: 10g svežeg rastavića potopiti u 50g domaće rakije od žita i 14 dana držati na suncu ili na toplom mestu. Svakoga dana promućkati!

Oblog od kaše: sveži rastavić dobro oprati i gnječiti na dasci sve dok se ne pretvori u kašu.