Vino za srce je dar od Boga – Vino opatice Hildergard

Vino za srce je recept star preko 800 godina i pronađen je u starim spisima opatice i mističarke Hildegard von Bingen. Ova mističarka je živela 81. godinu i smatra se najsvestranijom i najučenijom ženom svog doba. Koliki je uticaj imala dovoljno govori i to da i dan danas njen lik srećemo u mnogim savremenim ordinacijama a naročito na policama bio-radnji. Ukoliko ste se pitali zašto je to tako daćemo vam kratko objašnjenje.

Pristalice alternativne medicine jako poštuju i cene rad pomenute mističarke jer se njeni recepti već vekovima prepisuju i prenose sa kolena na koleno. Iako je živela još u srednjem veku, bavila se prirodnim naukama, teologijom, muzikom i medicinom o čemu ćemo se više posvetiti u ovom članku.

Vino za srce je dar od Boga

Prirodni lek za srce opatice von Hildegard koja je živela od 1098 do 1179 , pronađen je u starim spisima i ističe tvrdnju da je u pitanju direktno iskustvo sa vizijom Boga. Sve recepture ove poznate mističarke sadrže upravo tu komponentu „slike i reči sa nebesa“ jer sve lekove kao i same bolesti kako tvrdi opatica otkrio nam je sam Bog. Čak je i tadašnji Papa Eugen III nakon istrage priznao njenu vidovitost i učenje nakon što je sproveo svojevrsno ispitivanje.

Kuvano vino kao lek za srce kao i mnogi drugi recepti poznate mističarke našli su na jak odjek među hrišćanima i održali su se do dana današnjeg.

Vino za srce, recept

Dr.Hertzka smatra da je ovo najbolji lek koji je ikada preporučio u svojoj lekarskoj praksi i da donosi poboljšanja kod svih oblika srčane slabosti. Vino za srce namenjeno je srčanim bolesnicima koji imaju problema sa treperenjem, probadanjem, lupanjem i preskakanjem srca, delotvoran je i kod aritmije a postiže rezultate i kod neugodne angine pektoris.

Potrebno je:

Stabljike peršuna – 10 komada

Domaće vino – 1 litar – crno ili belo najvažnije je da je potpuno prirodno

Vinsko sirće – 2 supene kašike

Domaći prirodni med 300 grama

Kako se priprema prirodni lek za srce

Desetak potpuno svežih stabljika peršuna zajedno sa lišćem ali bez korena stavite u litar prirodnog čistog vina (može i crno i bijelo -samo da je domaće) i dodate mu jedna do dvije velike supene kašike vinskog sirćeta. Na laganoj vatri kuvajte 10-tak  minuta (oprez – peni se). Kasnije dodajte meda i to pravog pčelinjeg i lagano kuvajte naredne 4 minute. Dok je još vruće vino za srce dobro procedite i prespite u staklene boce (koje ste prethodno dezinfikovali sa koncentrovanim alkoholom). Što bolje zatvorite bocu sa lekom. Na dnu flaše nastaće talog, koji takođe slobodno možete piti, jer ne škodi, čak šta više veoma je lekovit. Iako je kuvano vino opšte prihvaćen lek za zdravo srce, među alternativcima postoji zamerka zbog kuvanja meda. Naime tada med gubi svoja ljekovita svojstva. Na svakom od nas je ta odluka da li ćemo da kuvamo med ili ne. Po originalnom receptu med se ipak kuva, i kako dr Hertzka u svojoj knjizi navodi, toga se ne trebamo ustručavati i plašiti, već najbolje pridržavati se pomenutog  redosleda koje nam je sv.Hildegard dala.

Kuvano vino kao lek za srce doziranje i upotreba

Preporuka je dnevno uzimati jednu do dvije supene kašike ovog prirodnog leka, sve dok se tegobe ne ublaže i potpuno ne iščeznu. Kod težih srčanih oboljenja vino za srce se može uzimati više meseci. Maksimalna doza je 3 supene kašike po danu i to samo kod najtežih bolesnika.

Kakva su iskustva sa ovim lekom

Dr Hertzka u svojoj knjizi takođe pominje velik broj pozitivnih iskustava i to čak kod operisanih pacijenata kod kojih su bolovi isčezavali već nakon par meseci nakon što su počeli da piju kuvano vino za srce.