Zašto je dobro piti čaj od hibiskusa

Zašto je dobro piti čaj od hibiskusa – 8 zdravstvenih koristi hibiskusa

Čaj od hibiskusa se već vekovima koristi u narodnoj medicini za ublažavanje i otklanjanje raznih zdravstvenih tegoba. Hibiskus je listopadni ukrasni žbun poreklom iz Kine i Indije, odakle se raširio po svetu i dans postoji 130 do 150 vrsta hibiskusa, koji mogu biti divlji i kultivisani, jednogodišnji i višegodišnji, od svetloružičaste do tamnocrvene boje.

KAKO SE PRIPREMA ČAJ OD HIBISKUSA?

Čaj od hibiskusa je veoma jednostavan za pripremu, najčešće, se koristi cvet hibiskusa. Jednu kafenu kašičicu cveta hibiskusa preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta i procediti. Može da se pije topao i hladan i kiselkastog je ali veoma prijatnog i osvežavajućeg ukusa.

KOJE SU ZDRAVSTVENE KORISTI ČAJA OD HIBISKUSA?

ČAJ OD HIBISKUSA JE BOGAT ANTIOKSIDANTIMA

Čaj od hibiskusa je bogat moćnim antioksidantima i može pomoći u sprečavanju oštećenja i bolesti uzrokovanih nakupljanjem i štetnim dejstvom slobodnih radikala.

jednom istraživanju rađenom na pacovima, ekstrakt hibiskusa je povećao broj antioksidativnih enzima i smanjio štetne efekte slobodnih radikala do 92%.

Druga studija , takođe rađena na pacovima imala je slične nalaze, pokazujući da delovi biljke hibiskusa, kao što su listovi, poseduju moćna antioksidativna svojstva.

Međutim, treba imati na umu da su to bila istraživanja na životinjama koja su koristila visoke koncentrovane doze ekstrakta hibiskusa. Potrebno je više istraživanja da bi se utvrdilo kako antioksidanti u čaju mogu uticati na ljude

POMAŽE U SNIŽAVANJU KRVNOG PRITISKA

Jedna od najpoznatijih prednosti čaja od hibiskusa je ta da može sniziti krvni pritisak.

Vremenom, visok krvni pritisak može dodatno opteretiti srce i uzrokovati njegovo slabljenje. Visoki krvni pritisak je takođe povezan sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja (izvor ).

Nekoliko studija je otkrilo da čaj od hibiskusa može sniziti sistolni i dijastolni krvni pritisak.

U jednoj studiji, 65 osoba sa povišenim krvnim pritiskom dobilo je čaj od hibiskusa ili placebo. Posle šest nedelja, oni koji su pili čaj od hibiskusa imali su značajno smanjenje sistolnog krvnog pritiska u poređenju sa placebo grupom (izvor ).

Slično tome, pregled pet studija iz 2015. godine pokazao je da čaj od hibiskusa smanjuje sistolni i dijastolni krvni pritisak u proseku za 7,58 mmHg i 3,53 mmHg, (izvor ).

Dok čaj od hibiskusa može biti siguran i prirodan način da se smanji krvni pritisak, ne preporučuje se onima koji uzimaju neke od diuretika koji se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska, jer može biti u interakciji sa lekom (izvor ).

ČAJ OD HIBISKUSA POMAŽE U SNIŽAVANJUMASNOĆA U KRVI

Neke studije su pokazale da čaj od hibiskusa može smanjiti holesterol i trigliceride u krvi kod osoba sa dijabetesom i metaboličkim sindromom. Međutim, druge studije su dale suprotne rezultate. Potrebno je više istraživanja u opštoj populaciji. Izvori: 1 , 2 , 3

ČAJ OD HIBISKUSA MOŽE POBOLJŠATI ZDRAVLJE JETRE

Interesantno je da su studije pokazale da hibiskus može da poboljša zdravlje jetre i pomogne joj da efikasno radi.

Jedna studija kod 19 osoba sa prekomernom težinom utvrdila je da uzimanje ekstrakta hibiskusa tokom 12 nedelja poboljšava borbu protiv steatoze jetre (masna jetra). Ovo stanje karakteriše nakupljanje masti u jetri, što može dovesti do otkazivanja jetre (izvor ).

Studija na hrčcima takođe je pokazala svojstva ekstrakta hibiskusa koji štite jetru, pokazujući da tretman ekstraktom hibiskusa smanjuje markere oštećenja jetre (izvor).

Druga studija na životinjama je pokazala da davanje ekstrakta hibiskusa pacovima povećava koncentraciju nekoliko enzima za detoksifikaciju jetre do 65% (izvor ).

Međutim, ove studije su procenjivale efekte ekstrakta hibiskusa, a ne čaja hibiskusa. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo kako čaj od hibiskusa utiče na zdravlje jetre kod ljudi.

ČAJ OD HIBISKUSA POMAŽE KOD SKIDANJA VIŠKA KILOGRAMA

Nekoliko istraživanja na ljudima i životinjama povezalo je konzumaciju ekstrakta hibiskusa sa smanjenom telesnom težinom i masnim tkivom, ali je potrebno više istraživanja.

HIBISKUS SADRŽI JEDINJENJA KOJA MOGU POMOĆI U BORBI PROTIV RAKA

Hibiskus je bogat polifenolima, jedinjenjima za koje se pokazalo da imaju moćna antioksidativna svojstva u borbi protiv raka (izvor ).

Laboratorijska ispitivanja su pokazala da ekstrakt hibiskusa smanjuje rast i širenje raka plazma ćelija, usta, prostate i želuca. Ljudske studije su potrebne da bi se procenio efekat čaja od hibiskusa.

ČAJ OD HIBISKUSA MOŽE POMOĆI KOD BAKTERIJSKIH INFEKCIJA

Pored antioksidativnih i antitumorskih svojstava, neke laboratorijske studije su otkrile da bi hibiskus mogao pomoći u borbi protiv bakterijskih infekcija.

U stvari, jedna studija je pokazala da ekstrakt hibiskusa inhibira aktivnost E. Coli, bakterije koje mogu izazvati simptome kao što su grčevi, gasovi i dijareja (izvor ).

Još jedno ispitivanje je pokazalo da se ekstrakt hibiskusa borio sa osam vrsta bakterija i bio je jednako efikasan kao i neki lekovi koji se koriste za lečenje bakterijskih infekcija (izvor ).

Međutim, nijedna ljudska studija nije razmatrala antibakterijski efekat čaja od hibiskusa, tako da je još uvek nejasno kako se ovi rezultati mogu primeniti na ljude.

ANTIDEPRESIVNA SVOJSTVA ČAJA OD HIBISKUSA

Čaj od hibiskusa sadrži vitamine i minerale kao i flavonoide koji zajedno deluju tako što smiruju nervni sistem, ublažuju anksioznost i depresiju i deluju opuštajući na um i telo.

ČAJ OD HIBISKUSA JE OSVEŽAVAJUĆI NAPITAK KOJI SE LAKO PRIPREMA

Osim mnoštva mogućih zdravstvenih koristi, čaj od hibiskusa je veoma ukusan i deluje osvežavajuće kako zimi tako i leti i lako se priprema kod kuće.

Čaj od hibiskusa se može konzumirati topao ili hladan, kiselkastog osvežavajućeg je ukusa sličnog brusnici.
Može da se zasladi medom ili sokom od limete da bi se uravnotežila kiselost.

Čaj od hibiskusa možete kupiti u skoro svim prodavnicama zdrave hrane a takođe je dostupan u marketima u već pripremljenim vrećicama za čaj, koje se još jednostavnije pripremaju.