Zašto su orasi zdravi? Zdravstvene koristi oraha

Iako se za sve orašaste plodove smatra da su izuzetno zdravi kad se konzumiraju u umerenim količinama, orasi se, ipak, zbog sastava i kombinacije masnih kiselina smatraju posebno zdravim.

U poredjenju sa drugim orašastim plodovima, orasi sadrže najveću količinu omega-3 masnih kiselina. Samo 30g oraha sadrži 2,5 grama alfa-linoleinske kiseline (ALA), polinezasićene masti koja je neophodna u ishrani. Orasi sadrže i antioksidante, molekule sposobne da usporavaju ili sprečavaju oksidaciju; tako da konzumacijom hrane sa antioksidantima možete zaštiti vaše ćelije od oštećenja izazvanog starenjem.

Orah i med: 10 recepata za izlečenje celog tela! (RECEPT)

Omega-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje organizam ne može proizvesti i moraju se unositi kroz ishranu. Dokazano je da omega-3 masne kiseline snižavaju krvni pritisak, smanjuju loš holesterol (LDL) i smanjuju nivo triglicerida. Osim toga, studije su pokazale da omega-3 masne kiseline smanjuju i zapaljenja u organizmu i tako ublažavaju simptome hroničnih bolesti kao što su dijabetes, artritis i kardiovaskularne bolesti.

100g oraha sadrži oko 15 grama proteina i 7 grama vlakana. Vlakna pomažu u regulisanju kretanja hrane kroz gastro-intestinalni trakt i pomažu vam da se duže osećate siti što može sprečiti prejedanje. Pored toga, pokazalo se da smanjuju LDL“loš” holesterol i krvni pritisak kao i da pomažu dijabetičarima da održavaju zdrav nivo šećera u krvi. Orasi su takođe bogati mineralima i to bakrom i manganom, i dobar su izvor fosfora i magnezijuma.

KOLIKO ORAHA JE POTREBNO DNEVNO POJESTI?

Brojna istraživanja koja su rađena, sa ciljem da se ispitaju zdravstvene koristi koje orasi imaju za ljudski organizam, pokazala su da je količina od 6-7 oraha (oko 30g), optimalna količina oraha koja treba da se pojede u toku jednog dana.

ZDRAVSTVENE KORISTI ORAHA

  • snižava ukupni holesterol
  • snižava LDL holesterol
  • snižava trigliceride
  • snižava apolipoprotein B koji se povezuje sa kardiovaskularnim oboljenjima
  • snižava krvni pritisak
  • ublažava upalne procese
  • dobar antioksidans
  • blagotvorno deluje na kožu