Borovnica za vid

Borovnica (latinski naziv: Vaccinium myrtillus) spada u sumsko voce. Ova biljka ima bobicaste plodove tamno ljubicaste boje, koji sazrevaju tokom leta. Nekada se verovalo da je borovnica odlicna za lecenje malokrvnosti ali prema nekim istrazivanjima, uprkos tome sto sadrzi visok nivo gvozdja, u velikoj koncentraciji moze cak i ometati apsorpciju gvozdja u organizmu. Tako da, ukoliko vam je potrebna nadoknada ovog minerala, bolje odaberite neku drugu, po tome poznatu biljku kao sto je na primer, cvekla. Medjutim, plodovi borovnice su bogat izvor raznih minerala, vitamina, biljnih pigmenata i flavonoida, tako da se u njima ipak kriju i mnoge lekovite moci.

borovnica

Danas se borovnica ipak najvise istice kao prirodno sredstvo za poboljsanje vida, narocito kada je u pitanju nocno slepilo. Tako nesto prvi put je primeceno u doba Drugog svetskog rata kod britanskih pilota koji su tada, igrom slucaja upotrebljavali velike kolicine borovnica koje su imali u zalihama. Nakon toga pa sve do danas, vrsena su mnoga naucna istrazivanja na osnovu kojih je borovnica potpuno zasluzno stekla reputaciju najpopularnijeg prirodnog leka za vid i druge očne bolesti.

Dakle, borovnica podstice vaskularnu cirkulaciju i protok kiseonika u sicusnim krvnim sudova u ocima. Tako ovo voce direktno utice na poboljsanje vida. Pored toga, supstanca antocijanozid u borovnici povoljno deluje na pigment mreznjace sto cini da oci lakse podnose svetlost i da se lakse prilagodjavaju na promenu jacine svetlosti. To moze biti od velike koristi osobama koje pate od nocnog slepila.

Karotenoidi, iz porodice beta-karotena, stite oci od prekomerne sunceve svetlosti koja potencijalno uzrokuje ostecenje vida.

Na slican nacin, borovnica je korisno sredstvo za prevenciju i lecenje raznih degenerativnih bolesti mreznjace, kao sto je mrena.

Borovnica je korisna preventiva i lek protiv glaukoma, jos jedne ocne bolesti koja nastaje kao posledica povisenog ocnog pritiska.

Ekstrakt borovnice takodje, moze spreciti ostecenje ociju kod osoba koje boluju od dijabetesa.

Redovna upotreba borovnica u ishrani, u svezem obliku ili u vidu nutritivnih suplemenata pruza ocima vredne materije i definitivno sprecava nastanak mnogih ozbiljnih ocnih bolesti, pogotovo onih koje su karakteristicne za starije osobe, pa da pomenemo kataraktu i retinopatiju.