Čudotvorni gavez: ublažava bolove i kostobolju, zacijeljuje rane

GAVEZ (Symphytum officinale)

Ova lekovita biljka, poznata i pod nazivom sodul ili sodula, kao i crni koren i kuhinjsko zelje, ubraja se među neophodne i najvrsnije biljke koje nam priroda daje na raspolaganje. Gavez raste na vlažnim livadama, na ivicama njiva, u vlažnim jarkovima i pored voda. Naći ćemo je i uz plotove i na osulini (šutu), gde cveta tokom celoga leta. Listovi su hrapavi i veoma šiljati. Spolja tamnosmeđ do crn a iznutra beo do žućkast, višegodišnji koren je debeo kao palac, a kada se raseče, veoma je sluzav i klizav, kao da je mastan. S obzirom na to da je koren duboko u zemlji, gavez teško može da se uništi. On se vadi u proleće ili u jesen, i to šiljatom motikom. Sveža biljka skuplja se za vreme cvetanja. Pošto se gavez u narodu zove i crnim korenom , ne treba ga brkati sa španskim crnim korenom (Scorzonera hispanica) koji se kod nas gaji isključivo u povrtnjaku i koristi za pripremanje variva.
Tinktura od gaveza, koju lako možete napraviti sami, krije u sebi čudesnu snagu. Bolesnicima koji su se svim mogućim sredstvima godinama lečili od reume i oticanja zglobova a nisu se izlečili, tinktura od gaveza brzo će pomoći. Jedna žena, koja je svojom desnom rukom jedva mogla da se služi (rameni zglob je bio gotovo nepokretan a lekar je već konstatovao da je reč o ukrućenosti), na moj savet je svakodnevno utrljavala tinkturu gaveza u desnu nadlakticu i u rameni zglob. Iz dana u dan je osećala kako joj se stanje poboljšava. Danas joj je rameni zglob normalno pokretan i ona ponovo može da obavlja poslove u svom domaćinstvu. I popareni listovi gaveza u obliku tople kaše stavljeni na nepokretni zglob pomažu preko noći ako tegobe potiču od prenaprezanja, iščašenja, uganuća ili posledica moždanog udara.

Danas gavez može da se kupi u mnogim apotekama.  Topli oblozi od kaše pomažu i kod proširenih vena sa otvorenim ranama, reumatskog zadebljanja mišića, otvrdlina od podagre (gihta), zatim kod čireva, bolova u vratu i u amputacionim patrljcima, pa čak i kod zapaljenja pokosnice. Od korena gaveza može da se pripremi i čaj, koji se pije kod zapaljenja dušnica (katara bronhija), zatim kod tegoba u organima za varenje, krvarenja želuca i upale plućne maramice. Tokom dana se, gutljaj po gutljaj, pije dve do četiri šolje. Kod čira želuca preporučuje se čajna mešavina od 100 g gaveza, 50 g nevena i 50 g troskota (vidi načine upotrebe). Oblozi od tinkture s najboljim uspehom se primenjuju kod unutrašnjih i spoljnih rana, povreda raznih vrsta, nagnječenja, krvarenja i fraktura kostiju.

Listovi gaveza se ne koriste samo za obloge nego i kao dodatak kupkama kod reumatskih tegoba, gihta, kostobolje, poremećaja cirkulacije i oštećenja pršljenova. Kod poremećaja cirkulacije u nogama, kod proširenih vena i za rehabilitaciju posle frakture kostiju preporučuju se sedeće kupke (u kadi) kojima se dodaje gavez. U nekim krajevima se listovi gaveza stavljaju u masu od koje će se peći kajgana. Aktivne materije ove lekovite biljke na taj način koriste celoj porodici.

NAČINI UPOTREBE GAVEZA

Pripremanje čaja od korena: dve male kašike isitnjenog korena potope se u četvrt litre hladne vode i ostave preko noći. Ujutro se sve to malo ugreje i procedi. Pije se polako, gutljaj po gutljaj.
Mešavina čaja (kod čira na želucu): puna mala kašika čajne mešavine prelije se sa četvrt litre vrele vode i ostavi da odstoji 3 minuta. Čaj se pije topao, tri do četiri puta dnevno, polako, gutljaj po gutljaj.

Oblozi od kaše: dobro osušen koren se fino izmelje i u jednoj šolji sa malo vrele vode i nekoliko kapi jestivog ulja brzo izmeša u kašu. Kaša se nanese na parče pamučne tkanine i tako topao oblog se stavlja na obolelo ili bolno mesto, a zatim poveže.

Oblozi od svežih listova: sveži listovi gaveza se operu, na dasci izgnječe oklagijom, stave na obolela mesta i poviju. Oblozi od poparenih listova: listovi gaveza se popare vrelom vodom i stave na bolno mesto.

Dodatak za kupku: 500 g svežih ili osušenih listova gaveza ostavi se preko noći u 5 litara hladne vode. Sledećeg dana sve se zagreva do ključanja i dodaje vodi za kupanje (vidi Kupke, Opšti deo).
Dodatak za sedeću kupku: kao kod potpune kupke, samo s 200 g listova. Tinktura od gaveza: koren gaveza oprati i očistiti četkom. Nasitno ga iseći i njime rastresito do grlića napuniti bocu te ga preliti rakijom od žita ili nekog voća. Bocu 14 dana držati na suncu ili na toplom mestu. Rakija mora da prekrije koren.

Mast od gaveza: 4 do 6 opranih korenova (zavisno od veličine) veoma sitno iseći i kratko propržiti u 250 g čiste svinjske masti od sala; ostaviti preko noći i narednog dana zagrejati, procediti i protisnuti kroz parče platna. Odmah staviti u čiste male tegle i čuvati u frižideru. Mast od gaveza može da se upotrebi umesto obloga od kaše. Ova mast je nezamenljiva u lečenju rana kod ljudi i životinja.

Vino od gaveza: 2 do 5 opranih korenova sitno iseći i 5 do 6 nedelja držati u jednoj litri pravog belog vina. Izvanredno sredstvo za plućne bolesti!