Iđirot, biljka koja pomaže kod odvikavanja od cigareta i kostobolje


I Đ I R O T (Acorus calamus) – Ova vodena biljka (narodna imena: temišvarka, vodeni božur, kalmus, komuš, tatarsko zelje) raste većinom u barama, močvarama, kaljugama i na obalama mirnih voda. Njana korenska masa vodoravno leži u blatu obala i iz nje rastu brojni listovi oblika mača, visoki do 1 metra. Na sredini pljosnate stabljike nalaze se kupasti klipovi zelene do smeđežute boje. Koren dugačak do 1 metra je debljine palca i u svežem stanju ima gorak začinski ukus. Kada je suv, ukus mu je blaži. Skuplja se u rano proleće ili u kasnu jesen.

Koren iđirota se zbog svog dejstva da jača organizam koristi ne samo kod opšte slabosti organa za varenje, kod nadutosti želuca i creva i grčeva nego izvanredno pomaže i kod oboljenja žlezda i kod gihta. Takođe izuzetno mnogo doprinosi pokretanju tromog želuca i tromih creva i otklanjanju katara ovih organa. Preporučuje se i kod usporenog metabolizma i lenjosti creva, kao i kod bledila kože i vodene bolesti.
Izrazito mršavi ljudi koji su težinu izgubili zato što se nisu dobro hranili, treba da piju čaj od korena iđirota i da povremeno primene potpunu kupku sa dodatkom ove biljke. Ona poboljšava apetit, pomaže kod bubrežnih oboljenja i dobro je sredstvo za ćišćenje celog organizma. Deci čaj pomaže čak i kod nepodnošljivosti žitarica (glutenske enteropatije, prim. red.), što je u poslednje vreme česta pojava. Osušeni koren, polako sažvakan, pomoć je kod odvikavanja od pušenja. Slabe oči jačaju kada se zatvoreni očni kapci češće namažu svežim sokom od korena iđirota. Sok ostaviti da deluje nekoliko minuta, a potom ga sprati hladnom vodom.
Više puta sam ljudima koji su imali promrzline pomogla savetom da primene tople kupke od iđirota. Koreni se preko noći ostave u hladnoj vodi, a sledećeg dana se ta voda greje dok ne proključa. Ostavi se da odstoji pet minuta. U prohlađenom, ne prevrućem ekstraktu, obolela mesta se kupaju 20 minuta.
Ovaj ekstrakt može da se podgreva i upotrebi do četiri puta. Kupka od iđirota pomaže i kod hladnih ruku i nogu, samo što se u ovu svrhu koristi onoliko vruća koliko čovek može da podnese.

Koren iđirota reguliše lučenje želudačne kiseline bilo da je ima previše bilo premalo.
NAČINI UPOTREBE IĐIROTA

Pripremanje čaja: čaj od korena iđirota priprema se isključivo hladnim natapanjem. Jednaravna mala kašika ostavi se preko noći u četvrt litre hladne vode. Ujutro se zagreje i procedi. Pre upotrebe čaj se ugreje u drugoj posudi sa toplom vodom.
Sveži sok: sveži korenovi se pažljivo očiste i još vlažni iscede u sokovniku.
Potpuna kupka: oko 200 g korena iđirota ostavi se preko noći u 5 litara hladne vode. Sledećeg dana se sve to zagreva do ključanja, ostavi da odstoji i doda vodi za kupanje.