IVANJSKO CVEĆE ( Galium) – čisti jetru, bubrege, gušteraču i slezinu

IVANJSKO CVEĆE (Galium)

Postoji više vrsta ove biljke; takozvana broćanka ili prikrp (Galium aparine) buja na njivama, livadama i pored plotova, pa se zato seljaci protiv nje bore sredstvima za uništavanje korova. Dostiže visinu od 60 do 160 cm, ima krljuštaste lisne zametke i zelenobele cvasti. Uz pomoć povećih bodlji kojima je obrasla stabljika, ova biljka se “penje” i kači za dlake životinja te se zato zove još priljepačom i hvatavcem.

Pravo Ivanjsko cveće (Galium verum), poznato i po imenima broćac, žuto ivanjsko cveće, gospin prostirač, gospina stelja i jovanova travica, češće raste u višim predelima, uspravno je, visoko 30 do 60 cm i ima zlatnožute cvetove koji mirišu na med. Beru se u julu, kada cvetaju. Beli broćac ili belo ivanjsko cveće (Galium mollugo) ima žućkastobele nežne cvetove slične gipsofili (šlajer cveće) i blago opori miris meda, a može se veoma često naći na padinama i pored puta. Stabljika je u vreme cvetanja više horizontalna nego uspravna. – Sve navedene vrste ivanjskog cveća imaju približno ista lekovita svojstva ako rastu na istom staništu. Takođe se upotrebljavaju na isti način.
Ova lekovita biljka, mada je u prirodi vrlo rasprostranjena, sve se više zaboravlja. Međutim, upravo njoj bi trebalo da se pokloni velika pažnja u današnje vreme pošto kancerozna oboljenja uzimaju sve više maha.  Lekovito dejstvo sveže upotrebljene biljke daleko jače i da se ona kodteških bolesti obavezno mora koristiti u svežem stanju. Izdanci belog ivanjskog cveća i zimi mogu da se nađu na površinama na kojima nema snega i pod suvom travom.
Čaj od ivanjskog cveća čisti bubrege, jetru, gušteraču i slezinu od materija koje izazivaju oboljenja. Ovaj čaj bi svakodnevno trebalo da pije onaj kome su obolele limfne žlezde. Dobar je i protiv bledila, vodene bolesti i probadanja u slabinama. Kada se primenjuje spolja, ovaj veoma brzo pomaže kod svih kožnih bolesti, rana, potkožnih čireva i mitesera. Osim toga, umivanje toplim čajem pomaže da opuštena koža lica ponovo postane jedra i zategnuta. Sveže isceđen sok od ivanjskog cveća koristi i kada se obolela mesta na koži namažu njime i ostave da se osuše.
U narodnoj medicini se ivanjsko cveće preporučuje i kod epilepsije, histerije, horeje (grčenja mišića usled kojeg nastane čudno kretanje udova ili trupa, glave i lica – prim.prev.), nervnih bolesti, zastoja urina i tegoba kod peska i kamena u bubregu. Čaj pomaže kod gušavosti ako se tokom dana grlo energično ispira njime. Jedna žena mi je ispričala kako se čajem od ivanjskog cveća oslobodila ne samo guše nego i oboljenja štitaste žlezde.
U poslednje vreme sveje više slučajeva oduzetosti glasnih žica. Ovde je najverovatnije reč o virusnom oboljenju. Grgotanje i ispiranje čajem od ivanjskog cveća donosi brzu pomoć. Naročito
dobar efekat daje ivanjsko cveće kada se u istim količinama pomeša sa šumskom zlatnicom i žutom mrtvom koprivom. Dejstvo čaja od ove mešavine vidljivo je za veoma kratko vreme.
U ranija vremena je ivanjsko cveće bilo veoma cenjeno kod žena koje su imale tegobe sa matericom. Stavljano je u krevet porodilje pre odlučujućeg trenutka kako bi porođaj bio lakši. Ovo verovanje se kasnije prenelo na devicu Mariju. Ivanjsko cveće je kao “slamaricu” majka Božja uzela za svoju svetu postelju. Po jednom drugom predanju, ona ga je kao meko jastuče stavila
u kolevku maloga Hrista.

Izlečenje je moguće i kod zloćudnih tumora. U poslednje vreme sve je više tvrdokornih kožnih bolesti koje se pokazuju kao tamne, oštro ograničene hrapave mrlje. Ovde je verovatno reč o zaraznoj bolesti. U ovom slučaju uspešno je lečenje svežim sokom od ivanjskog cveća i mašću od nevena. Dodatno se obavezno upotrebljava čaj od mešavine nevena, koprive i hajdučke trave koji pročišćava krv.
Izvesno je da lekovite biljke nisu ono jedino što pomaže, tu je i svemoć Boga koja učestvuje u ozdravljenju. Najzad, sve je u Božjim rukama!


NAČINI UPOTREBE IVANJSKOG CVEĆA

Pripremanje čaja: jednu punu malu kašiku popariti sa četvrt litre vode i ostaviti da odstoji kratko vreme.

Sveži sok: sveže ivanjsko cveće se opere i još vlažno iscedi u sokovniku.

Spravljanje masti: sveži sok se pomeša sa maslacem sobne temperature. Čuva se u frižideru.