Kukuruz kao lek: Protiv Alchajmera, anemije, depresije, lek za srce i mozak

KUKURUZ (Zea mays)

U poslednje vreme se kukuruz, zvan i kuruz, sve više gaji. U vreme cvetanja iz lisnog rukavca visi vlaknasta kukuruzna “svila”. Nazivaju je i kukuruznom “bradom” ili “kosom”. To je lekoviti deo biljke. Vreme cvetanja ove biljke proteže se od juna do avgusta. Kukuruznu svilu treba odseći pre oprašivanja i sušiti brzo, u hladu.

Ako vam je potreban pouzdan diuretik, pijte čaj od kukuruzne svile, koja je ujedno efikasno i bezopasno sredstvo za mršavljenje i “skidanje” masnoće (aktuelno za osobe sa prekomernom telesnom težinom kojih danas zbog visokog standarda ima mnogo). Ako se predugo čuva, nedovoljno osušena kukuruzna svila gubi diuretična svojstva i deluje purgativno (pročišćava creva).
Kod oboljenja mokraćnih puteva koja su praćena kamencem čaj od kukuruzne svile efikasan je isto kao i kod vodene bolesti srca, kod edema, upale bubrega, katara bešike, kod gihta i reume. Uspešno može da se upotrebi i kod mokrenja dece i starijih ljudi u krevet, kao i kod bubrežnih kolika. Kada je reč o svim navedenim bolestima, svaka dva do tri sata treba popiti po jednu veliku kašiku ovoga čaja.


NAČIN UPOTREBE KUKURUZA

Pripremanje čaja: jedna puna mala kašika kukuruzne svile prelije se sa četvrt litre ključale vode. Pošto odstoji kratko vreme, pije se nezaslađen.