LEK IZ PRIRODE: Sedam oraha dnevno štiti srce

O R A H (Juglans regia)

Orah cveta u maju, pre nego što se razviju listovi. Sveži listovi se skupljaju u junu, zeleni orasi sredinom juna dok lako mogu da se probodu, a zelene ljuske kratko vreme pre sazrevanja, odnosno pre nego što postanu smeđe. Zreli plodovi skupljaju se u septembru. Čaj od orahovog lišća je dobar lek za probavne smetnje, dakle protiv zatvora stolice, odsustva apetita i za pročišćavanje krvi.

S uspehom se upotrebljava i kod šećerne bolesti i protiv žutice. Čaj od orahovog lišća kao dodatak vodi za kupanje veoma je delotvoran kako kod svih skrofuloznih bolesti i rahitisa, kod truljenja i bujanja kostiju, tako i kod zagnojenih noktiju na prstima ruku i nogu. Kada je reč o krastama uopšte i o onima na glavi, ili je posredi šuga, pogođena mesta ispirajte čajem od orahovog lišća i rezultat će se ubrzo pokazati! Pranje, odnosno kupka sa ovim dodatkom pomaže i kod akni, gnojnih osipa, znojenja nogu i kod belog pranja. On se upotrebljava za ispiranje usne šupljine kada u njoj ima bakterija koje izazivaju truljenje ili kada su desni obolele, te kada je reč o bolesti grla i ždrela.
Antioksidansi koji su prisutni u orasima su boljeg kvaliteta u odnosu na one koji se nalaze u ostalom koštunjavom voću i samim tim efikasniji su u sprečavanju oštećenja ćelija organizma, pri reakcijama oksidacije i štetnom delovanju slobodnih radikala. Na ovaj način orasi su i zvanično zaštitnici zdravlja u borbi protiv kancera.

Orah i med: 10 recepata za izlečenje celog tela! (RECEPT)

Jak ekstrakt od listova oraha, koji se dodaje vodi za kupanje, leči promrzline. Kod ispadanja kose upotrebljava se tako što se njime snažno masira koža glave. Odlično je sredstvo i za suzbijanje vašiju glave, koje se u poslednje vreme učestalo pojavljuju. Sveži listovi rasteruju i druge nepoželjne insekte. Od zelenih oraha ubranih pre Ivanjdana, dakle polovinom juna (oni mogu lako da se probuše) spravlja se odlična orahova rakija koja pročišćava želudac, jetru i krv, te otklanja slabost želuca i truležne bakterije iz creva. Uz to, odlično je sredstvo protiv guste krvi.


NAČINI UPOTREBE ORAHA

Čaj: jednu punu malu kašiku nasitno isečenih listova oraha popariti sa četvrt litre vrele vode i ostaviti da odstoji kratko vreme.

Dodatak za kupke i za ispiranje: 100 g iseckanih listova upotrebiti za potpunu kupku, a za ispiranje jednu punu malu kašiku na četvrt litre vode. Za jači čaj uzima se dvostruka količina.

Rakija od oraha: oko 20 zelenih oraha iseku se na četvrtine i stave u bocu sa širokim grlićem pa se preliju litrom rakije od žita i to tako da ih rakija prekrijesa dva do tri prsta. Dobro zatvorenu, bocu 14 dana do četiri nedelje držatina suncu ili na toplom mestu. Posle tog vremena tečnost procediti i njomenapuniti bocu. Po potrebi, uzeti jednu punu kafenu kašiku ove rakije.
Veoma ukusan liker od oraha dobićete ako zelenim orasima dodate 2 do 3 karanfilića, koricu cimeta, malu šipku vanile i neprskanu opranu koru od pola pomorandže. U četvrt litre vode skuvajte 500 g šećera i ovu količinu, pošto ste je ohladili, dodajte proceđenoj rakiji od oraha.