Lekovita biljka veliki podbel – repuh kao narodni lek, leči migrenu

VELIKI PODBEL, REPUH (Petasites officinalis)

Veliki podbel raste na obalama reka i potoka, u jarugama i na ivicama šuma. Mnogo je veći od žutog podbela u čiju porodicu spada. Listovi mu dostižu veličinu šešira, lako su nazubljeni i sa naličja obrasli sivim paperjastim dlačicama. Cvetovi, prljavobele do bledoroza boje i korpastog oblika, gusto rastu na gornjem delu stabljike.

Koren velikog podbela se vadi pre cvetanja biljke i dobar je protiv groznice; u vreme epidemija kuge bio je mnogo cenjen. Čaj od velikog podbela izaziva znojenje i zato se upotrebljava kod temperature (groznice), zatim kod gušenja, gihta i padavice (epilepsije). U toku dana treba u gutljajima piti do dve šolje ovoga čaja. Veliki sveži listovi repuha koriste se za obloge ne samo kod uganuća, iščašenja i izranavljenih stopala nego i kod bilo koje vrste gangrene, zloćudnih tumora i rana koje peku.


NAČINI UPOTREBE REPUHA

Pripremanje čaja: 1 ravna mala kašika korena velikog podbela ostavi se preko noći u četvrt litre hladne vode, a ujutro se ugreje i procedi.

Čajna mešavina protiv migrene:

Koren lopuha (Petasites hybridus) 50g

Cvet vratića (Tanacetum officinale) 50g

Biljke pomešati pa jednu kafenu kašičicu smeše preliti sa 250ml ključale vode. Promešati, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i popiti. Maksimalna doza su dve šolje čaja na dan. Čaj se pije dve nedelje pa se nakon toga pravi pauza sedam dana. Čaj se pije preventivno.

Tinktura protiv alergijskih reakcija:

50g korena lopuha (Petasites Hybridus)

50g korena koprive (Urtica dioica)

20g  ruse (Chelidonium majus)

20g dobričice (Glechoma hederacea)

Sve biljke pomešati pa preliti sa pola litra jake rakije od jabuke. Sve dobro zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji na toplom i tamnom mestu dve nedelje. Procediti kroz sterilnu gazu i čuvati u dobro zatvorenoj flašici. Piti po jednu kafenu kašiku tri puta na dan u šolji čaja od bokvice.

Tinktura za poboljšanje cirkulacije i protiv proširenih vena:

Kokotac 20g (Melilotus officinalis)

Cvet divljeg kestena 30g (Aesculus hippocastanum)

Hajdučka trava 30g (Achilea millefolium)

Lopuh 50g (Petasites hybridus)

Neven 20g (Calendula officinalis)

Sve biljke pomešati pa preliti sa pola litra jake rakije od jabuke. Sve dobro zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji na toplom i tamnom mestu dve nedelje. Procediti kroz sterilnu gazu i čuvati u dobro zatvorenoj flašici. Piti po supenu kašiku ujutro i uveče sa malo vode ili čaja od nevena. Pored ove tinkture koja se pije, korisno je i stavljati obloge od razblažene tinkture brđanke (Arnica montana).

Oblozi: sveži oprani listovi se izgnječe i upotrebe kao oblog koji treba stavljati više puta dnevno