Lekovita svojstva krompira: Reguliše stolicu, čuva kosti, smanjuje pritisak

KROMPIR KAO LEK

Krompir, poput hleba i pasulja, s pravom nosi epitet “naš nasušni”. Ne samo što je osnovna namirnica u ishrani većine stanovništva, već može da bude i efikasan lek kojeg uvek ima u kući. Tretiran kao hrana za siromašne, često je potcenjen, mada i danas Francuzi pričaju da je “krompir-bal” u vreme njihovih slavnih kraljeva bio najotmeniji u Francuskoj, na dvoru, na kojem su mogli da prisustvuju samo vladari i vlastela. Ne bez razloga!

krompir

Krompir su, kao preventivno sredstvo i lek, koristile naše prabake i bake, ali su za njegove vrednosti znali i vojni lekari koji su skorbut medju vojnicima lečili kuvanim krompirom. Gotovo zaboravljene recepte lečenja i samopomoći krompirom.

I dan danas svaka baka zna da ukaže prvu pomoć nekom od ukućana ukoliko se opeče. Dovoljno je da se opečeno mesto obloži kašom od nastruganog krompira i bol ubrzo mine, a ne stvara se ni plik, ni rana. Ako se topla kaša od krompira stavi na promrzla mesta, problemi će odmah nestati. U mnogim selima može da se čuje o dobrom receptu protiv zubobolje – parče presnog krompira stavi se u šupalj zub. Oni koji su isprobali ovaj recept tvrde da bol brzo prođe. Slično može da se postupi i kad nekog zaboli uvo.

Sirov sok od krompira (ne od proklijalog) može znatno da ublaži bolove u želucu, pre svega grčeve, a u lakšim slučajevima bol potpuno prestaje. Često se i gorušica leči ako se uzme šoljica soka od sirovog krompira. Krompir pire (bez mleka i masnoće) nezamenljiv je za one koji imaju problema sa stomakom. Neposoljen pire od krompira, kao dijetalna varijanta, upija i odvodi suvišnu želudačnu kiselinu.

Neslana kaša od kuvanog krompira smanjuje i količinu šećera u mokraći i povećava njeno izlučivanje. U slučajevima upale pluća ili akutnog bronhitisa, kaša od sirovog, izrendanog krompira može da pomogne ako se u nju natopi gaza i stavi oblog na grudi.

Ukoliko je potrebno primeniti kuru za dobijanje na telesnoj težini, kaši od krompira se mogu dodavati mleko, puter, pavlaka i jogurt (150 g kuvanog krompira
pomešati sa 40 g putera i 60 g pavlake).
Velika količina kalijuma u krompiru doprinosi boljem izlučivanju vode iz organizma, čime se smanjuje opterećenje srčanog mišića.

KROMPIR KAO LEK – IZ NARODNE MEDICINE

Protiv otoka

Naizmeničnim stavljanjem tri vrste obloga mogu da se otklone sve vrste otoka.
Prvi dan
– oblog od sirove krompirove kaše
Drugi dan
– oblog od zgnječenog svežeg lišća kelja
Treći dan
– oblog od ilovače razmućene u koncentrovanom čaju od preslice (1-2 supene kašike na 200 ml) kome se doda malo maslinovog ulja

Za redovnu stolicu

Ukoliko postoji hroničan zatvor mogu da se primenjuju specifične kure sa krompirom. Bolesnik ujutru uzima pečeni krompir sa kafom, a u podne i uveče druga jela od krompira ( najbolje u kašastom obliku). Po pravilu, trećeg dana se javlja normalna i obilna stolica, bez bola i grčeva u crevima.

Za reumu

Zbog baznog sadržaja kaša od sirovog narendanog krompira može da se koristi za oblog protiv reume i akutnog artritisa nastalog od vlage i prehlade. Ovaj oblog može blagotvorno da deluje i u slučaju bolova u predelu donjeg stomaka, pojave „divljeg mesa’,protiv svih nagnječenja, podliva i od svih oboljenja u kojima se odbacuje trulo tkivo.

Kada se izrendan sirov krompir prelije vrućom vodom, pa se ta mešavina doda toploj vodi, dobija se kupka za otečena mesta koja su zahvaćena reumom i gihtom. Ta mesta mogu da se oblažu i kašom od rendanog sirovog krompira u koju se, da bi se lakše razmazivala, dodaje vrlo malo mleka. Mleko može da bude vruće, za one koji bolje podnose toplotu ili hladno.

Za temperaturu

Na kriške isečen krompir, kao oblog za čelo i slepoočnice, snižava telesnu temperaturu i ublažava glavobolju. Ako se kriškom sirovog krompira istrljaju, ili kaškama od sirovog krompira oblože mesta zahvaćena svrabom, neprijatan osećaj brzo nestaje.

UPOZORENJE

Opasno zelenilo

Zabeleženi su slučajevi trovanja mladim klicama od krompira, proklijalim i pokvarenim krompirom, kao i onim koji je pozeleneo jer se razvijao izvan zemlje. Znaci trovanja su: glavobolja, često povraćanje, proliv, širenje ženica i opšta malaksalost.

SOK OD KROMPIRA LEČI MNOGE BOLESTI: Napravite čudotvoran napitak koji jača IMUNITET i čisti telo od TOKSINA!

Sok od krompira se koristi kao deo čuvene Brojsove terapije protiv raka. Danas, krompir više dobija na značaju kao efikasno sredstvo u borbi protiv oboljenja bubrega i jetre, ali i u slučajevima srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, lumbaga, reumatizma itd. Bez obzira na pozitivne efekte u lečenju teških bolesti, ispijanje soka ​​od sirovog krompira je odličan alat za jačanje imunog sistema. Osim toga, pomaže u smanjenju čestih glavobolja i menstrualnih bolova.

Ako se osećate slabo ili iscrpljeno, pijte sok napravljen od jednog srednje veličine krompira, šargarepe i jabuke, jednom dnevno ujutru i uveče, a za dve nedelje ćete se vratiti dobrom zdravstvenom stanju.

Prednosti soka od krompira:

  • jača imunitet
  • čisti telo od toksina
  • leči kožna oboljenja
  • koristi se u borbi protiv raka
  • pomaže kod gastritisa i drugih stomačnih problema
  • snižava nivo šećera u krvi
  • pomaže kod bolesti jetre i bubrega
  • štiti od kardiovaskularnih bolesti

Ljuska krompira je doprinosi detoksikaciji tela i predstavlja izvor mnogih hranljivih materija.

Ako jedete neoljušten krompir, pogotovo onaj sirov, vaše telo će dobiti dosta dragocenih sastojaka, kao što su ugljeni hidrati, proteini, vitamini C i B6, kalijum, gvožđe, magnezijum i cink. Važno je napomenuti da se vitamin C gubi kuhanjem, što je zaista velika šteta, jer sirov krompir srednje veličine (od 150 grama) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45 odsto od preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina. Između ostalog, krompir je veoma efikasan u lečenju problematične kože i daje čist i blistav ten, kožu bez akni i mitesera.