NARODNA MEDICINA TVRDI: Iskoristite ovu voćku što više možete, a razlog će vas IZNENADITI

Mušmule su tvrde i opore i treba ih ostaviti nekoliko sedmica da dobro sazriju i omekšaju. A ostali delovi se takođe mogu iskoristiti kao što su list i cvet se beru u proleće suše se na vazduhu.

Od mušmula se mogu napraviti likeri, marmelada i rakija a poznavaoci narodne medicine tvrde da poboljšavaju vid, jačaju bubrege i jetru. Kod dijareje, vrtoglavice, impotencije pa čak i infekcija usne šupljine.

Semenke ove biljke su jako zdrave potopiti ih u vodu i dok ne nabubre i za to vreme oslobađaju lekovita svojstva a voda se koristi kao obloga kod kožnih povreda.

Mušmula potiče iz jugozapadne Azije, odakle je prenesena u Europu, najpre na područje Grčke i Italije, a ubrzo se proširila i po celoj Evropi.

Koristili su je pripadnici brojnih civilizacija zbog svoje lekovitosti, hiljadama godina, sve do poslednjih stotinu godina. Tada je, uvođenjem pomodnog voća, povrća i začina postala nepravedno zapostavljena.

Izgleda da se ta situacija sada menja. Mušmula se zasluženo vraća u svakodnevne jelovnike zbog obilja hranljivih i zdravih sastojaka.

Lekovito voće

Mušmula je snažno protivupalno sredstvo koje blagotvorno deluje na ceo organizam.

Stolećima se koristi za probavne tegobe – suzbija crevne i želudačne upale, eliminiše nadutost. Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog delovanja, pomaže pri ublažavanju upale krajnika i disajnih puteva.

Ova voćka sadrži belančevine, ugljene hidrate, tanin, pektine, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska). Obiluje vitaminom C, kao i vitaminima iz B grupe. Izvor je kalijuma, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Mušmula je prirodni lek i poslastica koju možete iskoristiti na brojne načine.

Zreli plodovi su izvrstan laksativ i diuretik. Blagotvorno deluju na upalu želudačne sluznice, ali i na mnoge druge želudačne tegobe.

Pektin prisutan u ovom voću pomaže u snižavanju holesterola, pospešuje rad creva, sprečava zatvor i pomaže u lečenju raznih upalnih procesa u organizmu.

Zeleni plodovi nisu pogodni za konzumaciju, ali se u obliku čaja koriste za lečenje i ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba, na primer zaustavljaju dijareje i krvarenja.

DVE ŠOLJE ČAJA DNEVNO:

1 supena kašika usitnjenih svežih mušmula i 2 decilitre vode. Prelijte mušmule vrelom vodom poklopiti i neka odstoje sat vremena a onda procedite. U toku dana piju se 2 šolje a usnu duplju ispirati nekoliko puta dnevno.

MERMELADA:

Operite mekane mušmule i iseckajte ih na komade, stavite u lonac i prelijte vodom i kuhati 3 sata na laganoj vatri. Procediti nakon toga kroz gazu i ostavite iznac lonca da visi preko noći da cieli sok izađe.