Pet razloga zašto treba jesti mladi luk

Mladi luk je idealno proletno povrće koje je dobar izvor vitamina A, K i C. dok od minerala sadrži dosta fosfora, kalijuma i kalcijuma.

Zbog svojih antibakterijskih svojstava štiti telo od pojave upalnih procesa. Velike količine sumpora u njemu pojačavaju apetit i poboljšavaju varenje hrane.

Mladi luk za zdravlje

Čuva srce – Mladi luk je pun antioksidanata koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije u tkivima. On takođe sadrži i dosta vitamina C koji pomaže da krvni pritisak ostane u granicama normale i tako štiti od pojave srčanih oboljenja.

Štiti vid – Velika količina karotenoida u ovoj namirnici čuva vid i zdravlje očiju dok prirodne obloge napravljene od mladog luka smiruju nadraženost i upale oka. Vitamin A u njemu osim što štiti od upale očiju, smanjuje i rizik od pojave bolesti mrežnjače, kao što je degeneracija makule.

Jača kosti i imunitet – Vitamini C i K u mladom luku štite i jačaju kosti. Oni poboljšavaju proizvodnju kolagena i čuvaju gustinu u kostima.

Mladi luk dobar je izvor fitohemikalija, posebno jedinjenja flavonoida, kao što su kvercetin i antocijani, pokazale su mnogobrojne studije. Ova fitohemijska jedinjenja su prirodne hemikalije koje sadrže mnoge biljke, a koje mogu da poboljšaju imunitet.

Smanjuje holesterol – Mladi luk ima veliki broj supstanci koje snižavaju loš holesterol u krvi. Njegov zeleni deo mnogo je zdrav. Pored toga što pomaže da se smanji holesterol, dobar je i za vraćanje povišenog šećera u normalu.

Dobar za kožu – Mladi luk pomaže organizmu da proizvodi veće količine kolagena i da ga obnavlja. Kolagen je neophodan da koža ostane lepa, zdrava i mladolika.

Česta konzumacija mladog luka doprinosi lepom i njegovanom izgledu kože. Vitamin A sadržan u ovom povrću smanjuje vidljivost hiperpigmentacijskih mrlja te pospešuje proizvodnju kolagena čiji nedostatak uzrokuje suvoću kože, pojavu bora i celulita. Vitamin C takođe smanjuje hiperpigmentaciju i podstiče proizvodnju kolagena, učvršćuje kožu, ublažava upalne procese, smiruje crvenilo i ubrzava zaceljivanje oštećene kože. Vitamin E štiti i hidrira kožu te ublažava štetno delovanje UV zraka. Minerali selen i bakar prisutni u mladom luku su takođe odlični saveznici u borbi protiv starenja ćelija kože.

Smanjuje rizik od raka – Mladi je luk bogat alil sulfidom, spojem koji dokazano pomaže smanjiti rizik od raka creva. Takođe sadrži i flavanoide koji su korisni u borbi i sprečavanju oboljenja od raka.