Podbel: Zaustavlja uporan kašalj i čisti “prašnjava” pluća

P O D B E L (Tussilago farfara)


Još dok na našim livadama i padinama nema nikakvogprolećnog zelenila i kada se jedva može primetiti stidljivo pupanje vrbinih maca, podbel prvi u rano proleće pokazuje svoje žute čašice.
Na vlažnom zemljištu, ogolelim padinama, peščarama, u parlozima i na šutu nalazimo čitave tepihe cvetova podbela koji iz tla niču daleko ranije nego njegovi listovi.

Pčele i insekti iz njih crpe svoju prvu hranu. Podbeluspeva na ilovači i na glinovitom zemljištu i takoreći njihov je simbol. Cvetovi podbela su prvi koje možemo skupljati za zimske zalihe. Zbog njegovih osobina da podstiče izlučivanje sluzi i smiruje upale, sa uspehom možemo da ga upotrebimo kod bronhitisa, katara grla i ždrela, bronhijalne astme i zapaljenja plućne maramice, pa čak i kod početne tuberkuloze pluća. Kod upornog kašlja i promuklosti trebalo bi u toku dana više puta piti vruć čaj od podbela zaslađen medom. Kasnije, u maju, kada se razviju listovi koji su s gornje strane zeleni a na naličju srebrnobeli i nalik na čoju, upotrebljavamo ih, zbog velike količine vitamina C, za čorbe i salatu. Pošto listovi sadrže više aktivnih materija nego cvetovi, skupljaju se i oni kako bi se, pomešani sa cvetovima, mogli upotrebiti za čaj. Od prirodnjaka i travara staroga veka do sveštenika Knajpa svi su jedinstveni u hvaljenju podbela. Sveži oprani listovi izgnječeni u kašu i upotrebljeni kao oblog pomažu kod svakog težeg oboljenja pluća, kod crvenog vetra i kod povreda tkiva s crvenomodrim oteklinama i upali sluzne kese (ciste). Dejstvo ovih obloga je zapanjujuće. Oblozi sa jakim ekstraktom od listova podbela primenjuju se kod skrofuloznih čireva. Inhalacija parom bilo od cvetova, bilo od listova podbela treba da se primenjuje više puta dnevno kod hroničnog bronhitisa i kod iznenadnih napada gušenja.

Za veoma kratko vreme nastupa veliko olakšanje. Kada noge oteknu, valja ih češće kupati u ekstraktu od listova podbela.
Sirup koji možemo da napravimo od listova podbela pokazar se kao najbolji kod plućnih bolesti i katara bronhija. Zemljani sud ili staklena tegla naizmenično se pune sa po jednim slojem listova i sirovog šećera. Kada se slegne, puniti sve dotle dok ima mesta. Posle toga se stakleni sud ili tegla dobro poveže sa dva do tri sloja pergamenta ili celofana i zakopa u bašti, na zaštićenom mestu. Na sud se stavi daska a na nju sloj zemlje. Pod uticajem ravnomerne toplote dolazi do procesa vrenja. Posle osam nedelja posuda se iskopa iz zemlje i dobijeni sirup od listova podbela se prokuva tako da baci jedan do dva ključa. Kada se ohladi, njime se napune male boce širokog grlića. Ovaj sirup je zimi, kada vlada grip, najbolja zaštita. Uzima se doza od jedne male kašike.
Kod astme, trajnih oštećenja bronhija i tegoba karakterističnih za pušače, u proleće će izvanredno poslužiti dve do tri čajne kašike sveže isceđenog soka od listova podbela u šolji supe od mesa ili u toplom mleku.

Kod upale vena, pripremi se melem od svežih izgnječenih listova i sveže pavlake te se stavi na zapaljena mesta i lako obmota platnenim povezom. Ukapavanje sveže isceđenog soka od listova
podbela pomaže kod bolova uha.

ČAJ PROTIV KAŠLJA

Ako želite da pripremite čaj protiv kašlja, pomešajte, u jednakim delovima, listove i
cvetove podbela sa cvetovima divizme, plućnjaka i listovima bokvice. Od ove čajne
mešavine uzmite dve male kašike na četvrt litre vode i poparite. Dnevno pijte tri šolje
ovoga čaja zaslađenog medom. Pijte ga polako i u gutljajima.


NAČINI UPOTREBE PODBELA

Pripremanje čaja: 1 puna mala kašika cvetova (kasnije se cvetovi pomešaju sa listovima u jednakim delovima) prelije se sa četvrt litre ključale vode i ostavi da odstoji kratko vreme.
Oblog: sveži listovi se izgnječe u kašu i stave se kao oblog.
Inhalacija: puna velika kašika cvetova i listova prelije se vrelom vodom pa se para udiše ispod pamučne tkanine ili peškira. Ovo ponoviti više puta na dan.
Kupka za noge: punu pregršt listova podbela popariti odgovarajućom količinom vode; ostaviti da odstoji kratko vregie. Kupka treba da traje 20 minuta.
Sveži sok: sveže oprane listove iscediti u sokovniku.