Rusomača – lekovita biljka koja zaustavlja krvarenja i jača matericu

RUSOMAČA (Capsella bursa-pastoris)

Ova veoma dragocena lekovita biljka, koja raste svuda – pored puta, na livadama, u parlozima, u jarku, na padinama, njivama  i u povrtnjacima – smatra se, uopšte uzev, neprijatnim korovom. Tek što se negde istrese gomila zemlje – naročito pri gradnji kuće – na njoj, gotovo preko noći, nikne rusomača.

Narodna imena ove biljke su: tarčužak, oću-neću, devojačka trava, poljska preslica, torbičica, pastirska torbica. Nepravilno nazubljeni listovi obrazuju rozetu sličnu onoj kod maslačka. Stabljika je visoka do 40 cm. Vreme cvetanja: od marta do novembra. Sićušni cvetovi prljavobele boje čine gronju, koja se proteže u dugački oplodni grozd; na tanušnim peteljkama vise male kožaste mahune srcastog oblika, veoma omiljene kod živine. Čim sneg počne da se topi i nema mraza u prirodi, naša rusomača je opet tu, sveža i zelena. Lečenje sa dve do tri šolje čaja od rusomače dnevno sa velikim uspehom se primenjuje kod svih vrsta krvarenja, na primer iz nosa, želuca i creva, kao i kod neredovne menstruacije. Kod rana čije se krvarenje ne može zaustaviti, ekstrakt rusomače deluje iznenađujuće povoljno.

Kod jakog menstrualnog krvarenja, osam do deset dana pred početak menstruacije, piti dve šolje čaja dnevno. Jedna vrhom puna mala kašika rusomače popari se šoljom vrele vode. Ovaj čaj dobar je i za regulisanje menstruacije u doba puberteta. Svaka žena u prelaznim godinama trebalo bi tokom četiri nedelje da pije po dve šolje ovoga čaja dnevno i da posle pauze od tri nedelje ponovi kuru.

Kod hemoroida koji krvare pravi se mali klistir, primenjuju sedeće kupke ili ispiranja mlakim čajem od rusomače. Majke čije grudi oteknu u periodu dojenja, neka rusomaču stave u sito i skuvaju na pari pa je umotanu u pamučnu tkaninu upotrebe kao oblog. Kod krvarenja iz bubrega dnevno piti po dve šolje čaja od mešavine rusomače i rastavića u jednakim delovima.
Naša rusomača je – slično imeli – lekovita biljka koja reguliše narušeni krvni pritisak, pa se zato toplo preporučuje kako za povišeni, tako i za nizak pritisak. Nasuprot imeli koja se priprema tako što se preko noći drži potopljena u hladnoj vodi, rusomača treba da se popari. Piju se po dve šolje dnevno sve dotle dok se krvni pritisak ne normalizuje. Kod krvarenja iz materice rusomača ima isto tako dobro dejstvo kao imepa. I u ovom slučaju čaj se pije samo izvesno vreme, odnosno dok se poremećaj ne otkloni.
Kod svih spoljnih oboljenja mišića ova dragocena lekovita biljka je naročito dobar pomoćnik.
Za unutrašnju upotrebu četiri šolje čaja od virka dnevno i tinktura rusomače za utrljavanje spolja koriste i kod ispadanja materice. (Ovde utrljavanje počinje od rodnice i nastavlja se
preko donjeg trbuha). Posebno napominjem da ova tinktura mora da se spravi od sveže rusomače.
Kod ovako teških oboljenja mišića – brzo i pouzdano pomažu samo sveže biljke!


NAČINI UPOTREBE RUSOMAČE

Pripremanje čaja: 1 puna mala kašika popari se sa četvrt litre vode i ostavi da kratko odstoji.
Sedeća kupka: vidi Opšti deo, odeljak Sedeća kupka.
Parni oblog: punu pregršt rusomače, po mogućnosti sveže, staviti u sito i skuvati na vodenoj pari. Tako skuvanu rusomaču umotati u pamučnu tkaninu i upotrebiti
kao oblog.
Tinktura od rusomače: sveža rusomača – listovi i stabljika zajedno sa cvetovima i mahunicama – nasitno se iseče i njome rastresito napuni boca do grlića, pa se prelije rakijom od žita ili od voća, jačine 38-40% (ona mora da prekrije sve deliće rusomače) i ostavi 14 dana na suncu ili na toplom