Sve namene paste za zube

Pasta za zube ne mora da služi samo higijeni i pranju zuba. Ona može da vam pomogne da iscedte bubuljicu, da se otaraste herpesa na usnama ili da zaustavite krvarenje posle brijanja. Pročitajte kako i kada sve pasta za zube može da vam priskoči u pomoć.

pasta za zube

1. Ceđenje bubuljica.

Kada nanesete pastu na bubuljicu, morate je pustiti da odstoji sat vremena, a zatim je nežno sperite mlakom vodom. Dobro obrišite lice i namažite hidratantnu kremu. Neka vas ne brine blago peckanje koje možete da osetite pri nanošenju paste na ugroženi deo kože. Takođe, ovaj postupak nekad morate da ponovite nekoliko puta kako bi se bubuljica dobro osušila.

2. Herpes na usnama.

Slično kao kod bubuljica, nanošenje paste za zube na groznicu može da ubrza njeno sušenje. Pastu treba ostaviti da stoji na herpesu što duže, ne bi li rezulat bio učinkovitiji.

3. Jačanje noktiju.

Ova činjenica nije toliko poznata, ali istina je da pasta za zube jača nokte, posebno ako se lome, listaju i nemaju sjaja. Ukoliko imate neke od ovih problema, nanesite pastu za zube na nokte i trljajte je desetak minuta.

4. Krvarenje posle brijanja.

Ako ste se posekli žiletom, kaladont je pravo rešenje za vas! On rashlađuje posekotinu, zatvara ranu i sprečava dalje krvarenje.

5. Pomaže pri iritaciji kože.

Pasta za zube vam može pomoći da ublažite iritaciju kože prilikom uboda insekata, ili rana i plikova. Ako vas ubode insekt, nanesite malo paste na bolno mesto, pa ćete na taj način sprečiti svrab i otok. Takođe, kada pastu nanesete na ranu ili plik, ona će ih isušiti čime se omogućuje da rane brže zarastu. U ovim slučajevima je najbolje da pastu koristite preko noći.

6. Hladi opekotine.

Kod manjih opekotina (bez otvorene rane), pasta za zube može privremeno “ohladiti” bolno mesto. Nanesite je nežno na bolno mesto, odmah nakon “incidenta” – ona će privremeno ohladiti ranu i će sprečiti njeno otvaranje.

7. Pastom za čistije nokte.

Za čistije, sjajnije i jače nokte, jednostavno ih dobro istrljajte (ispod i iznad) pastom za zube i četkicom. Postupak ponavljajte svaki dan.

8. Učvršćuje kosu.

Gel paste za zube (uglavnom su dečije) sadrže iste rastvorljive polimere kao i većina gelova za kosu, što znači da se mogu korisiti za učvršćivanje kose. Ako ste ostali bez gela, prebacite se na pastu za zube.

9. Uklanja neugodne mirise.

Mirisi belog i crvenog luka, ribe i drugih namirnica zadržavaju se na površinskim ćelijama kože ruku. Pranje ruku pastom za zube uklanja sve tragove neugodnih mirisa.

10. Uništava mrlje.

Pasta za zube vam može pomoći da uklonite tvrdokorne mrlje sa odeće i tepiha.

Za odeću: Nanesite pastu za zube direktno na mrlju, trljajte dok mrlja ne nestane, a zatim perite kao i obično. Imajte na umu da pasta za izbeljivanje može izbeliti i boje na vašoj odeći.
Za tepih: Nanesite pastu direktno na mrlju, zatim dobro istrljajte ribaćom četkom, a zatim odmah isperite hladnom vodom.

11. Čisti cipele.

Ova taktika je najbolja kod patika i kožnih cipela. Kao i kod tepiha, nanesite pastu direktno na mrlju, dobro izribajte pa odmah isperite.

12. “Pere” zidove.

Ako su vam deca “slučajno” išarala zid, na vlažnu krpu nanesite pastu za zube, a potom laganim pokretima izribajte zid.

13. Čisti srebrni nakit.

Pasta za zube može vratiti i stari sjaj vašem srebrnom nakitu. Utrljajte je na nakit i ostavite da prenoći. Sledećeg jutra izbrišite nakit čistom krpom.

14. Uklanja ogrebotine sa CD-a i DVD-a.

Ovaj “lek” se koristi sa različitim stopama uspeha, ali izgleda da prilično dobro deluje na plitke ogrebotine i mrlje. Nanesite tanak sloj paste za zube na disk i nežno istrljajte, a nakon toga isperite čistom vodom i lagano izbrišite suvom krpom.

15. Uklanja nečistoću sa tipki klavira.

Tipke klavira zadržavaju masti i ulja iz naše kože, koje onda privlače prašinu i prljavštinu. Očistite ih tako da na vlažnu krpu nanesete pastu za zube, pa ih dobro izribajte. Nakon toga, potrebno je da ih još jednom prebrišete, ali ovaj put samo suvom krpom.

16. “Glanca” peglu.

Peglu ćete najlakše očistiti pastom za zube. Nanesite pastu i dobro istrljajte. Nakon toga prebrišite vlažnom pa suvom krpom. Ako ne uspete odmah, ponovite par puta.

17. Skida zagorelost sa tiganja i šerpi.

Istisnite pastu za zube po sredini tiganja. Sunđerom razmažite pastu svuda po tiganju kružnim pokretima. Tiganj ili šerpu stvaite pod mlaz vruće vode i trljajte sunđerom sve dok ne bude potpuno čist.