Zlatnica – lekovita biljka koja čuva bubrege i urinarni trakt

Zlatnica biljka (lat. Solidago virgaurea), u narodu poznata i kao zlatica, poznata je kao prirodni lek za urinarni trakt. Naime, ovaj biljni lek za urinarne probleme može da se koristi zajedno sa antibioticima.

Zlatnica se koristi kao tradicionalni pristup lečenju dijabetesa, gihta i artritisa. Takođe se koristi kao sredstvo za ispiranje usta kako bi se smanjila nelagodnost i otok u ustima i grlu. I dok je narodna medicina smatra prirodnim pristupom za podršku telu protiv širokog spektra problema, sposobnost zlatnice da pomaže u lečenju urinarnog trakta je i više nego odlična. Zapravo, savremena nauka podržava upotrebu zlatnice kao zaštitnika urinarnog trakta i zdravlja bubrega.

Raste u plodnim planinskim bukovim šumama, na proplancima. Možete je prepoznati po raskošnim žutim cvetovima, a zbog uspravog izgleda je u narodu poznata i kao štap Svetog Petra. U lekovite svrhe se koriste cvetovi i listovi. Od zlatnice može da se pravi čaj za lečenje urinarnog trakta, pre svega za infekcije mokraćnih puteva. Zbog blagog diuretičkog svojstva, zlatnica može da se konzumira i duži vremesnki period, bez ikakvih neželejnih efekata.

Kako zlatnica deluje?

Zlatnica sadrži hemikalije koje povećavaju protok urina (diuretik) i ima antiinflamatorne (protiv upale) i efekte protiv oticanja.

Zlatnica kao diuretik

Zlatnica ima diuretičke osobine koje pomažu u oslobađanju viška vode iz vašeg tela povećavajući protok urina kroz bubrege i bešiku. Ovo ispira bubrege i pomaže u uklanjanju bubrežnih naslaga koje bi inače mogle da se razviju u kamen bubrega. Takođe podržava opšte zdravlje bubrega i urinarnog trakta pomoću uklanjanja štetnih organizama koji mogu uzrokovati štetu.

Umiruje i štiti

Zlatnica je umirujuće sredstvo za toniranje urinarnog trakta. Laboratorijske i studije na ljudima su prijavile sposobnost ove biljke da smanji oticanje. Kada su nelagodnost i otok smanjeni, tkivo je više tonirano i tako je “olakšana“ putanja kroz urinarni trakt. Ovo omogućava lakše oslobađanje mineralnih naslaga koje bi inače mogle dovesti do kamenca bubrega ili bešike.

Podržava zdravlje urinarnog trakta

Diuretički efekat zlatnice, u kombinaciji sa drugim pristupima u upravljanju urinarnim infekcijama, pokazao se efikasnim za sprečavanje ponavljanja urinarnih infekcija. Jedna studija je posmatrala zlatnicu kao komplementarni pristup tradicionalnoj terapiji antibiotikom. Ovi učesnici koji su uzimali zlatnicu i antibiotik su imali najmanji broj ponovljenih urinarnih infekcija u poređenju sa učesnicima u drugim grupama.

Nema neželjenih efekata

Za sada nijedna studija nije prijavila neželjene efekte usled korišćenja zlatnice u lekovite svrhe. Biljni preparati poput ovog mogu pružiti bolji kvalitet života od drugih medicinskih opcija, budući da postižu željeni cilj bez neprijatnosti usled potencijalnih neželjenih efekata.

Još su američki indijanci koristili zlatnicu kako bi ojačali i podržali funkciju urinarnog sistema. Neka nedavna istraživanja sugerišu da je zlatnica više akvaretik nego diuretik, što znači da povećava otpuštanje vode bez gubitka elektrolita. U svakom slučaju, ova biljka ima dugu istoriju uspeha u zaštiti zdravlja urinarnog trakta.